Deel dit:
Share

Canisius is een stroopfabriek in de Limburgse buurtschap Nagelbeek, gemeente Schinnen die onder andere de bekende Rinse Appelstroop produceert.

In 1903 begon fruitteler Jean Canisius uit de buurtschap Nagelbeek met het stoken van stroop. Hiervoor gebruikte men fruit uit eigen boomgaard dat door beschadigingen als het gevolg van weersinvloeden niet meer geschikt was voor consumptie. In die periode waren meer stroopstokers actief in Limburg. Onder andere Solberg (stroop) in Puth-Schinnen en Sicof in Beek (Limburg).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ook uit de Sint Dionysiuskerk te Schinnen door de Duitsers de klokken geroofd om die om te smelten tot oorlogswapens. Na de oorlog werd in Schinnen een inzamelingsactie gehouden voor de aanschaf van nieuwe klokken. Toen Jean Canisius de historische vraag “Jonge, wat kostte die dènger?” (Jongens, wat kosten die dingen?) stelde, hoefden de collectanten niet langer verder te collecteren, want de heer Canisius schonk maar liefst drie klokken!

Begonnen werd in Nagelbeek waar tegenwoordig in de oude stokerij een klein museum is gehuisvest. In 1956 werd begonnen met de bouw van de huidige fabriek gelegen aan de Borgerweg, naast de spoorlijn van Heerlen naar Sittard, die in 1958 in gebruik werd genomen en tegenwoordig nog steeds in gebruik is. Jean Canisius had maar één dochter, die trouwde met een Henssen. Sindsdien gaat de stroopfabriek door het leven als Canisius – Henssen.

Tegenwoordig is het management van de stroopfabriek in handen van de heren J.P. Henssen, A.J. Henssen, M. Henssen en mevrouw J. Henssen. Canisius stroop exporteert naar Australië, Amerika, Zuid-Afrika en diverse Europese landen. Naast de bekende rinse appelstroop produceert het bedrijf ook perenstroop, appel/perenstroop en biologische stroop.

Tegenwoordig zijn er in Limburg niet veel stroopfabrieken meer. In 2003 vierde Canisius het 100-jarig bestaan, en werd de fabrikant van deze Limburgse lekkernij door Koningin Beatrix benoemd tot hofleverancier. Een titel die enkele jaren eerder ook werd verleend aan de Alfa bierbrouwerij in Thull. 

Spread the word. Share this post!