Deel dit:
Share

Door: Ton Reijnaerts

Van dinsdag 28 februari tot en met zondag 2 april 2023 vindt voor de 28e keer het internationaal schrit_tmacher Festival plaats. Vijf weken lang vormt de Euregio podium en decor van dansvoorstellingen van toongevende (inter)nationale topgezelschappen.

Als gebruikelijk zijn er op de  podia in Aken, Heerlen, Kerkrade en Eupen ook weer nieuwe, bijzondere parels te ontdekken. Mondiale topensembles, die soms nog onbekend zijn bij het grote publiek, maar ongetwijfeld een golf van enthousiasme teweeg zullen brengen. Naast de Internationale programmering biedt het grens overschrijdende dansfestival  ook in 2023 weer een uitgebreid contextprogramma, met voorstellingen voor de jeugd, lokaal danstalent, projecten in de openbare ruimte, cross-overs, exposities, films, lezingen, talks en workshops. De kaartverkoop is donderdag 15 december om 11.00 uur gestart.

Focus Canada
In Heerlen en Kerkrade ligt in 2023 o.a. een focus op hedendaagse dans uit Canada. Met Crystal Pite/Kidd Pivot, Compagnie Marie Chouinard en Louise Lecavalier/Fou Glorieux presenteert het festival absolute dansgrootheden. Crystal Pite (die o.a. ook als gastchoreograaf werkt voor het Nederlands Dans Theater) won dit jaar (samen met toneelschrijver Jonathan Young) met ‘Revisor’ de Laurence Olivier Award voor Beste nieuwe dansproductie. Marie Chouinard is internationaal een begrip vanwege haar markante danstaal. Zij presenteert op schrit_tmacher een verzameling van 23 solo’s en duetten uit haar omvangrijke oeuvre. Liefhebbers zullen veel herkennen, anderen zullen zich verbazen over de uitbundige vormen, de ongeremde theatraliteit en het onparlementaire partnerwerk. Louise Lecavalier, ook wel ‘Flame on legs’ genoemd, werkte eerder met Frank Zappa en David Bowie. Nu, 63 jaar oud, is dit icoon van de hedendaagse dans in Canada – nog altijd even krachtig en energiek – tijdens schrit_tmacher te zien met de voorstelling ‘Stations’. Maar er is ook ruimte voor jong Canadees danstalent: Naishi Wang presenteert in Kerkrade zijn voorstelling ‘Face to Face’ die voorafgegaan wordt door een lezing over dans in Canada door Cathy Levy, hoofd van de dansafdeling van het National Arts Centre in Canada en een sleutelfiguur in het Canadese en internationale dansmilieu.

Festivalspecials
In Aken staan dit jaar drie toonaangevende dansgezelschappen: Compagnie Didier Théron (F), Beijing Dance Theater (RC) en Beaver Dam Company (CH) én drie bijzondere festivalspecials op het programma. Studenten uit de verschillende instrumentale klassen van de Hochschule für Musik Aachen spelen uiteenlopende variaties van ‘dansen’ tijdens het concert ‘DANSE – DANCE – DANS – DANZA – TANZ!’. En in het Ludwig Forum in Aken maak je kennis met Trajal Harrell en zijn unieke combinatie van voguen met bewegingen van de Japanse butoh. Maar het meest speciaal is het performanceproject van Nanine Linning en ontwerper/videokunstenaar Bart Hess in Fabrik Stahlbau Strang. ‘Double Helix’ combineert beeldende kunst, video en live performance om de effecten van biotechnologie in onze samenleving en ons lichaam te verkennen. Het resultaat is een Gesamtkunstwerk waar het publiek in ongeveer een uur doorheengeleid wordt.

Acobatische dans
In Eupen staat weer een andere danssmaak op het menu. In en om het Kulturzentrum Alter Schlachthof is dans met invloeden uit de acrobatiek te zien. Compagnie Back Pocket (F) van acrobatenduo Mikaël Bres en Aurélien Oudot toont een experiment in een glazen kubus, dat doet denken aan de tijd van quarantaine en isolement. En Compagnie Barks (F) presenteert met ‘MOON’ een curiositeitenkabinet, bestaande uit een verzameling van verrassende installaties die de zwaartekracht tarten en de basis vormen voor korte performances die het publiek op diverse plekken in en om het Kulturzentrum kan ontdekken.

GENERATION2
Met GENERATION2 investeert schrit_tmacher in het danspubliek van de toekomst. Ieder festival presenteert  schrit_tmacher onder meer tijdens de jaarlijkse Jeugddag (in 2023 op zondag 12 maart) dans aan het jonge publiek in al zijn leeftijdscategorieën. In 2023 met werken – én laagdrempelige workshops – van o.a. Cie. Arcosm, Dadodans, Dagmar Chittka en Lloyd’s Company. Naast deze kennismaking met dans voor de hele familie bevat deze programmalijn ook schoolvoorstellingen en een omlijstend educatief aanbod voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast biedt GENERATION2 ook mogelijkheden voor regionaal choreografie- en danstalent om zich te presenteren aan een breed publiek tijdens Co-Laboration, dit jaar met Simon Bus (winnaar van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2022), Kelly Vanneste en Tanya Kupra.

Uitgebreide contextprogrammering
In 2023 vinden er aanvullend aan dit gevarieerde programma ook weer community-projecten, dansworkshops, tentoonstellingen, films, videoportretten en talks plaats. Bij al deze activiteiten interacteren actuele ontwikkelingen in de samenleving en in de kunsten met dans, met als overkoepelend thema: de strijd om gelijkwaardigheid. Met choreografen als Marie Chouinard, Crystal Pite/Yonathon Young, Louise Lecavalier, Robyn Orlin en Koen Augustijnen/Rosalba Torres Guerrero presenteert schrit_tmacher geëngageerde makers die in hun werk pijnpunten blootleggen achter ongelijkheid. Marie Chouinard hamert op sekse- en genderongelijkheid, Crystal Pite en Jonathon Young laten zien hoeveel machtsverschillen er zijn en Louise Lecavalier toont hoe leeftijd niet tot onderscheid hoeft te leiden. De controversiële Zuid-Afrikaanse Robyn Orlin, opgegroeid onder een apartheidsregime, laat zien hoe we de dehumanisering van ondergeschikten kunnen voorkomen en de Belgische Koen Augustijnen en de Frans-Spaans-Zwitserse Rosalba Torres Guerrero duiken in een wereld van ongelijk verdeeld verdriet. O.a. tijdens nagesprekken waarbij de makers (grotendeels) live aanwezig zijn, maar ook tijdens online videoportretten en films in o.a. Filmhuis De Spiegel en Toon Hermans Huis Parkstad maakt schrit_tmacher de pijnlijke verschillen bespreekbaar en de gemene deler zichtbaar. 

Grensoverschrijdend, virtuoos en ontroerend – schrit_tmacher nodigt uit tot vijf weken lang hedendaagse dans uit de hele wereld. Meer informatie www.schrittmacherfestival.com

Spread the word. Share this post!