Ton Reijnaerts
Het Altes Kurhaus Aachen is een hotspot in de Euregio voor muziek en cultuurliefhebbers die op zoek zijn naar hoogwaardige events. Van klassiek tot Jazz en van eigentijdse wereldmuziek en soultrain en brass tot bijzondere literaire happenings en theatervoorstellingen. Het seizoenprogramma van 2023 biedt opnieuw heel wat bijzonder moois.
Zaterdag 11 maart om 18.00 valt er in Altes Kurhaus Aachen te genieten muziek die flamenco-elementen, Braziliaanse bossa nova en Franse lichtheid combineert met en het ‘Capriccio à la lumière du sud’ – een eerbetoon aan de tango en het licht van het zuiden. In 2011 vormden Lena Kravets en Tobias Kassung een bijzonder muziek duo in het Kölner Klassik Ensemble. Met de zeldzame combinatie van cello en gitaar ontwikkelen ze sindsdien zeer individuele programma’s en inspireren en begeesteren ze het publiek tijdens hun concerten. Het zal in Aken niet anders zijn, want het programma omvat heuse highlight uit muziekwerken van onder andere Marina Marais, Claude Debussy, Manuel de Falla en Gabriël Faure.
In Maart ‘Trifft Wort endlich wieder auf Musik’
Na de coronajaren kan er in het nieuwe seizoen ook eindelijk weer volop genoten worden van de even bijzondere als populaire muzikaal-literaire reeks ‘Wort trifft Musik’. Zondag 26 maart 2023 om 17.00 uur zijn Corinna Harfouch en Peter Lohmeyer te gast in het Altes Kurhaus. In de magnifieke ambiance van de balzaal zijn Fanny Hensel en Felix Mendelssohn Bartholdy de garant voor een verwennerij in woord en muziek.
Ze zou een energieke persoonlijkheid zijn geweest: Fanny Mendelssohn Bartholdy, later getrouwd met Hensel – geestig, intelligent, zeer muzikaal. Een van de meest levendige portretten van deze buitengewone muzikant is de correspondentie die Fanny bijna drie decennia lang tot aan haar dood in 1847 onderhield met haar veel bekendere broer Felix. Wat wordt uitgedrukt in deze brieven: onvermoeibare drang om te creëren, grote interesse in het culturele leven van die tijd, diepe liefde tussen broers en zussen – maar ook woede over de onrechtvaardigheid van de genderverhoudingen in die tijd. Want hoewel de carrière van haar broer consequent werd gepromoot, werd het aan Fanny overgelaten om “zichzelf ijverig te trainen om de enige baan van een meisje te worden, om huisvrouw te worden”, zoals haar vader eiste.
Fanny een sterke en bijzondere vrouw die misschien wel in de verkeerde eeuw leefde
Fanny Hensel was niet alleen een begenadigd pianiste, maar liet ook een omvangrijk oeuvre na van meer dan 460 composities. Tijdens de muzikaal-literaire avond, waarvoor Corinna Harfouch en Peter Lohmeyer de handen ineen hebben geslagen met pianist Hideyo Harada, geeft haar muziek ook en inkijk in fanny’s gedachten wereld. In brieven en dagboekaantekeningen, geflankeerd door teksten van onder meer Zelter en Goethe, schetsen Harfouch en Lohmeyer ontluikt een beeld van een sterke vrouw ,die misschien gewoon in de verkeerde eeuw leefde. Geselecteerde pianostukken van Fanny Hensel, aangevuld met twee composities van haar broer, getuigen van het buitengewone talent van deze emotioneel verscheurde artiest en geven ook inzicht in bijzondere werken, die nog ontdekt moeten worden door het grote publiek.
Klaus Maria Brandauer & Sebastian Knauer Wolfgang – Amadeus Mozart – Een genie die altijd zijn vrijheid nastreefde.
Op 18 juni om 17.00 staat een tweede hoogtepunt in de reeks Wort Trifft Musik op het programma, wereldster Klaus Maria Brandauer gaat samen met Sebastian Knauer een internationaal gerenommeerde concertpianist en tevens grondlegger van literaire muzikale concertreeks op zoek naar de diepere zielenroerselen van Wolfgang Amadeus Mozart De popmuzikant van zijn tijd streefde altijd zijn vrijheid na. Het zijn briefwisselingen die verrassende inzichten geven in het leven van een genie.
Wolfgang Amadeus’ schriftelijke uitwisseling met zijn vader Leopold Mozart en met Josef Bullinger, een vriend van de familie Mozart, vertelt het verhaal van de emancipatie in de jaren 1777 en 1778. “Hij wil altijd zijn vrijheid”, concludeert Leopold Mozart nadat zijn begaafde zoon dwaalde steeds verder van hem af en vervolgde zijn eigen weg. De muzikale lezing door Klaus Maria Brandauer en pianist Sebastian Knauer werpt licht op de correspondentie tussen vader en zoon.
De avond staat in het teken van een reis naar Parijs, de eerste onderneming van Wolfgang Amadeus Mozart zonder zijn vader. Voor het eerst moest de jonge muzikant het stellen zonder de invloedrijke figuur en ook het gebrek aan succes en erkenning doorstaan. Bovendien stierf de moeder die de reis had begeleid in Parijs. De brieven van Wolfgang Amadeus Mozart onthullen pogingen om op pad te gaan, zichzelf te bevrijden en de verworven vrijheden tegen hun vader te verdedigen.
Voor het volledige programma 2023 ticketprijzen, voorverkoopadressen en parkeermogelijkheden bij Ballsaal Altes Kurhaus nabij Bushof Aachen zie: www.altes-kurhaus-aachen.de.
Foto’s:
Corinna Harfouch © Pascal Bünning
Peter Lohmeyer © Edith Held
Hideyo Harada © Uwe Arens
Foto Mario Brandauer is van Nik Hunger