Deel dit:
Share

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma’s: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Limburg.

Bokkenrijders
Weinig onderwerpen uit het verleden van Limburg zijn zo vaak bestudeerd als dat van de beruchte Bokkenrijdersbendes. Hoewel ze in onze tijd ook wel eens als revolutionairen en vrijheidsstrijders zijn aangeduid, overheerst nog altijd het beeld van wreedaardige criminelen die onze voorouders een vreselijke schrik aanjoegen. Museum Valkenburg ontwikkelde een interessante tentoonstelling over deze bendes.
Valkenburg, Museum Valkenburg, 8 t/m 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29045/expositie-bokkenrijders

Carte Figurative
Onlangs werd een zogenaamde ’Carte figurative’ uit 1723 ontdekt van het gebied van de huidige gemeenten Kerkrade en het aangrenzende Herzogenrath (Duitsland). Het is de tijd van de opkomst van de industrie en de mijnbouw. De tentoonstelling geeft een mooi beeld van de geschiedenis van de streek, maar legt ook een verband met de sinkholes die de laatste jaren in de omgeving van Kerkrade zijn ontstaan.
Kerkrade, Bibliotheek Kerkrade e.o., 2 t/m 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28738/voorlezen-uit-de-watermensen-bij-de-kindertentoonstelling

Edmond Hustinx
Zeepfabrikant Edmond Hustinx heeft tal van patenten op zijn naam staan. De ‘Edison van Maastricht’ was een pionier in het zoeken naar duurzame productieprocessen, maar zijn creatieve geest waaierde ook uit op artistiek vlak. In Bureau Europa is een tentoonstelling ingericht over deze markante persoon.
Maastricht, Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) en Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, 1 t/m 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27801/edmond-hustinx-de-maastrichtse-edison

Romeins Bier
In samenwerking met Stadsbrouwerij Maastricht heeft Universiteit Maastricht een mooi onderzoeksproject gedaan over historisch bier in Romeins Maastricht. Het eindresultaat is een heel bijzonder Maastrichts-gebrouwd bier, dat in oktober gelanceerd wordt.
Maastricht, HistoBistro en Universiteit Maastricht, datum wordt eind september bekend gemaakt
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28232/lancering-romeinse-maastrichtse-bier

Mijnstreek
Van een ingeslapen, ouderwets gebied ontwikkelde de Mijnstreek zich in rap tempo tot een broeikas van experimenten en innovaties. De mix van de juiste mensen, voldoende middelen en de maatschappelijke noodzaak bleek ontzettend vruchtbaar. Martin van der Weerden geeft een lezing over enkele toonaangevende ontwikkelingen.
Heerlen, SCHUNCK, 12 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28394/eureka-innovaties-in-de-mijnstreek

Shoppingparadijs
Ten tijde van de Staatsmijn groeide Vlodrop uit tot een levendig winkeldorp. Na sluiting van de mijn bleven de winkels als een eerbetoon aan de glorietijd tot ver in de jaren ’70 bestaan. Alhoewel de meeste winkels inmiddels gesloten zijn, kun je aan veel gebouwen het verleden nog aflezen. Dat ontdek je tijdens deze nostalgische winkelroute door de kern van Vlodrop.
Vlodrop, VVV Hart van Limburg, 7 en 11 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28642/vlodrop-klein-maar-fijn-voormalig-shopping-paradijs

Genealogische markt
Wie zijn je voorouders, waar komen ze vandaan en waar hebben ze gewoond? Start je onderzoek tijdens de Genealogische Markt op zaterdag 14 oktober in Weert. Hier krijg je de kans om met hulp van deskundige vrijwilligers meer te weten te komen over jouw voorouders.
Weert, Gemeentearchief Weert, Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, Bibliocenter, 14 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28765/genealogische-markt

Delpher
Met ruim 120 miljoen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften is Delpher.nl een ware goudmijn voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis. In deze workshop laat journalist en historicus Ewoud Sanders zien hoe je met de juiste zoekstrategieën het meeste uit Delpher kunt halen.
Maastricht, Maastricht Museum, 20 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27869/workshop-%E2%80%9Cslimmer-zoeken-in-delpher%E2%80%9D

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Limburg voor het hele complete aanbod in deze provincie.

Bericht vervalt om 11:00 op dinsdag 31 oktober 2023

Spread the word. Share this post!