Deel dit:
Share

Op het prachtige landgoed van kasteel Holtmühle (17e eeuw) ligt Keramiekcentrum Tiendschuur Tegelen. Dit kastelencomplex is als een van de weinigen in Nederland geheel bewaard gebleven met tiendschuur, kasteelpoorten, tuinen, vijvers en landerijen. Het is bijna 700 jaar oud en na een omvangrijke restauratie in 1993 is in het kasteel een hotel-restaurant gevestigd. Rondom het Château De Holtmühle zijn fraaie kasteeltuinen in diverse stijlen te bewonderen.

De Tiendschuur toont in haar museum zowel historisch als hedendaags keramisch werk. De historische collectie biedt een boeiende blik op de Tegelse kleiwaren-nijverheid door de eeuwen heen. Vanaf de Romeinen, die hier als eersten hun Tegula (platte dakpan) produceerden, tot en met het aardewerk uit het atelier van de fabriek Russel-Tiglia (40er t/m 60e jaren).

In de monumentale bovenzaal zijn wisselexposities te zien met hedendaagse toonaangevende keramiek uit binnen- en buitenland. Diversiteit en kwaliteit bepalen het expositieprogramma. Dit bevat zowel handgedraaid gebruiksgoed, als modern design en experimenteel sculpturaal werk.

Spread the word. Share this post!