Deel dit:
Share

Op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg met Noord-Brabant ligt Kempen-Broek, een groot, eigenzinnig landschap dat zich niet aan grenzen stoort. Het is het restant van een uitgestrekt moeras, een vlakte waarin verschillende beken samenvloeien. Soms recht voor de raap maar hier en daar kronkelend mooi! Een aantal hoger gelegen, droge zandruggen steken boven de natte delen uit. Na gedeeltelijke ontginningen is het GrensPark uitgegroeid tot een mozaïek van landschappen.

Moerassen, stuifduinen, bossen, heide, beekvalleien en landbouwgebieden vormen vandaag het waardevolle gezicht van Kempen-Broek. Het mysterieuze moeras is niet overal getemd en op verschillende plekken wordt geprobeerd het natte karakter te herstellen. Ongeveer 50 soorten libellen vinden de streek een hemel op aarde. In Vlaanderen is het zeer schaars maar het hart van deze streek is er vol van: stilte is hier een rijkdom.

In een vervlogen geschiedenis was Kempen-Broek een ideale schuilplaats voor bokkenrijders en smokkelaars. Nu is het een heerlijke plek om ruimte te ontdekken en stilte te horen. Via de bewegwijzerde routes kun je op eigen tempo genieten van het landschap, de natuur, de cultuurelementen en de rust. Fietsers, wandelaars, ruiters, menners en moutainbikers vinden een aanbod op maat.

Spread the word. Share this post!