Deel dit:
Share

Heb jij het gevoel dat je kind ‘s nachts niet goed slaapt? Dan is dit natuurlijk enorm vervelend. Niet alleen heeft je kind er last van, maar ook jullie als ouders. Helemaal wanneer ze wat ouder zijn en om de haverklap bij je aan het bed staan. Wat dan belangrijk is, is dat jullie samen gaan zoeken naar een oorzaak.

Je kind zomaar terug naar bed sturen omdat het nacht is, is natuurlijk niet de oplossing. Bied je kind daarom ook altijd een luisterend oor. Nu wil dat niet zeggen dat je een hele discussie met ze aan moet gaan, maar een goed gesprek is natuurlijk wel iets waar ze recht op hebben. Omdat er allerlei redenen kunnen zijn waarom een kind slecht slaapt, hebben we er een aantal op een rijtje gezet.

De redenen waarom je kind slecht slaapt
Wanneer een kind slecht slaapt, dan heeft dit natuurlijk een oorzaak. Wat je vaak ziet, is dat het in de meeste gevallen zit in het mentale aspect. Dat wil zeggen dat ze bang zijn of misschien wel last hebben van teveel prikkels. Om je een idee te geven welke mogelijke oorzaken hier allemaal aan ten grondslag kunnen liggen, hebben we een aantal redenen voor je op een rijtje gezet. Wist je namelijk ook dat soms een kleine aanpassing al kan zorgen voor een enorm effect? Stel dat je kind bang is, dan kan een eenvoudig nachtlampje voor op de slaapkamer al uitkomst bieden.

  • Stress of angst: Kinderen kunnen stress ervaren van school, vrienden of gezinssituaties. Dit kan leiden tot angst en moeite met inslapen.
  • Stimulatie voor het slapengaan: Het gebruik van elektronische apparaten, zoals tablets of smartphones, voor het slapengaan kan leiden tot een verstoorde slaap cyclus.
  • Voeding: Een teveel aan suiker of cafeïne kan het moeilijk maken voor een kind om te slapen.
  • Slaapomgeving: Een te warm of te licht slaapkamer kan ook bijdragen aan slaapproblemen.
  • Slaaproutine: Het ontbreken van een vast slaapritme kan leiden tot onregelmatige slaapgewoonten.

Hoe kun je slaapproblemen voorkomen?
Het kan zijn dat je kind alleen last heeft van slaapproblemen als ze ergens anders slapen. Dus hebben ze net hun reistas op wielen of weekendtas ingepakt om vervolgens een nachtje of weekend buiten de deur te gaan slapen, dan is het goed om vooraf een aantal zaken met je kind te bespreken. Er is namelijk niets zo vervelend als een kind die zich niet op zijn of haar gemak voelt.

Praat met je kind. Wat voor kinderen van groot belang is, is dat ze worden gehoord. Je kunt je namelijk wel voorstellen hoe vervelend of het is dat het wordt afgedaan als aanstellen. Praat daarom over het probleem en kijk wat je er samen aan kunt doen.

Beperk het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan en creëer een ontspannen sfeer in de slaapkamer. Wat je bijvoorbeeld kunt afspreken, is dat ze  de mobiele telefoon voordat ze naar bed gaan, keurig beneden op tafel laten liggen.

Tot slot
Een kind met slaapproblemen kan serieuze vormen aannemen. Sterker nog, het kan over gaan van mentale, maar ook lichamelijke klachten. Door te weinig slaap wordt de weerstand minder met als gevolg dat ze sneller ziek worden. Dus heb jij het gevoel dat je kind moeite heeft met slapen en komen jullie er zelf niet uit, raadpleeg dan direct de huisarts. Zo kunnen jullie samen zoeken naar een oplossing voor het probleem.

Spread the word. Share this post!