Deel dit:
Share

Met zijn blauw-oranje verenpak is de ijsvogel een opvallende verschijning. Geen wonder dat de vogel populair is bij fotografen en natuurliefhebbers.

Vis is de favoriete maaltijd van de ijsvogel. Je zult het vogeltje dus alleen tegenkomen tijdens een wandeling langs visrijk water. De vogels zitten vaak rechtop op een laaghangende tak boven het water, op de uitkijk voor een lekker hapje. Of je ziet ze vlak over het water heen schieten. Ziet de vogel een visje, dan duikt hij het water in. Wil jij de ijsvogel graag tegenkomen tijdens je wandeling? Houd je oren dan gespitst en luister naar een scherpe hoge roep. Kijk goed om je heen, blijf rustig staan en heb geduld.

In welke gebieden leeft de ijsvogel?
De favoriete plek van de ijsvogel is langs zoet, stromend, helder water met wat bomen en struiken langs de kant. Maar ook langs visrijk stilstaand water kan je de vogel in Nederland tegenkomen. In de winter trekt hij zelfs wel eens naar brak of zout water. Alles om voldoende voedsel te vinden. Via Waarnemingen.nl kan je zien waar de ijsvogel bij jou in de buurt is gespot. De meeste ijsvogels broeden op de zandgronden van oostelijk Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek, in de duinstreek en langs de grote rivieren. Door de zachtere winters komt de vogel op steeds meer plekken in Nederland voor.

Langs de oevers van de Swalm (Limburg)
Ontdek tijdens deze korte rondwandeling van 3,3 kilometer de oevers van de Swalm. Het mag dan geen machtige rivier zijn, maar vastberaden kronkelt de beek door het Limburgse landschap naar de Maas. Aan de oever is het goed toeven. Dat vinden wilde zwijnen, dassen en ijsvogels ook. Je geniet niet alleen van het kabbelende water, maar je ontdekt ook oud bos, heidevelden en graslanden van Limburg. De route start bij Pension Groenwoud en is groen gemarkeerd.

Meer informatie…

Bron: Wandel.nl

Spread the word. Share this post!