Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wandelen in De Dellen en het Meerssenerbroek

28 mei @ 10:00 - 12:00

Gratis
Deel dit:
Share

Wandel mee op zondag 28 mei met de publieksexcursie in De Dellen en het Meerssenerbroek van Het Limburgs Landschap.

Vertrek om 10.00 uur bij Uitspanning De Nachtegaal, Gemeentebroek 6 te 6231 RV te Meerssen. De excursie is gratis, aanmelden is niet nodig en duurt ruim twee uur.

Stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe en in verband met de aanwezigheid van grote grazers in de natuurgebieden kunnen honden niet mee.

Nat verleden en heide
De naam Meerssenerbroek wijst op het kletsnatte verleden van het gebied. Aan de voet van het hellingbos De Dellen trad vroeger overal grondwater uit. Ook door overstromingen van de Geul en het Geulke kwam het gebied regelmatig blank te staan. Hierdoor was het een dynamisch gebied, waar telkens nieuwe sedimenten werden afgezet waarin natuurlijk ook veel plantenzaden zaten. De huidige vegetatie wijst daar nog op.
Direct grenzend aan het Meerssenerbroek ligt het hellingbos De Dellen, een gevarieerd loofbos met zeldzame flora en fauna. In het begin van de 19e eeuw groeide hier overigens geen bos. Het gebied werd toen (en nu nog door vele streekbewoners) aangeduid als Meerssenerhei of Ambyerhei. Destijds groeide er struikheide, brem en jeneverbes. In het begin van de 20e eeuw heeft de heide plaats gemaakt voor bos. Toen kreeg het gebied ook zijn huidige naam: De Dellen. Dellen zijn holle wegen of grubben die zich in de helling hebben ingeslepen. Hiervan zijn mooie voorbeelden tijdens de wandeling te zien.

Foto Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Gegevens

Datum:
28 mei
Tijd:
10:00 - 12:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
, , , , , ,

Locatie

Uitspanning De Nachtegaal
Gemeentebroek 6
Meerssen, Limburg 6231 RV Nederland
+ Google Maps