Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Vlinders kijken en luisteren naar Limburgse Jônges

17 juli

Selecteer de tekst voor spraak (Nederlands).
Deel dit:
Share

Op zondag 17 juli kan je weer genieten van muziek en wandelen in De Groote Peel. Met om 11.00 uur een vlinderexcursie en op zondagmiddag zanggroep de Limburgse Jônges op het Peelpodium. Alle activiteiten starten bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.

Ontdek de vlinders van het veen
Tijdens de vlinderexcursie op zondagochtend ga je, samen met een Peelgids van Staatsbosbeheer, op zoek naar de vlinders die in De Groote Peel rondfladderen. In dit voormalige hoogveengebied komen algemene maar ook bijzondere soorten voor zoals de Phegeavlinder en het Spiegeldikkopje voor. Soorten die je in de rest van Nederland niet of nauwelijks ziet. Behalve het herkennen van vlinders ontdek je ook wat het verschil is tussen dag- en nachtvlinders. Wist je trouwens dat er ook overdag vliegende nachtvlinders zijn? De Peelgids vertelt welke waardplanten er in De Groote Peel voorkomen. En natuurlijk komt de metamorfose van vlindereitje via rups, pop naar volwassen vlinder aan bod. Een interessante excursie voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.

De vlinderexcursie start om 11.00 uur bij de balie van het buitencentrum. Deelname kost € 6,- voor volwassenen en € 4,- per kind. Online reserveren is noodzakelijk en kan via: www.staatsbosbeheer.nl/vlinderspelen

Alles is in het dialect
De Limburgse Jônges is een amateur zanggroep uit het Weerterland en wijde omgeving. Ze zingen – op prettig in het gehoor liggende muziek – 3- of 4-stemmig liedjes over vrolijke en serieuze onderwerpen uit het verleden en heden. Vaak zijn het eigen teksten en altijd geschreven in het Limburgs dialect, om zodoende een steentje bij te dragen aan het behoud van onze eigen taalcultuur (en ’t zingtj zich gemaekeluk). Tevens is hun repertoire aangevuld met enkele ‘klassieke’ Limburgse liederen. Ze worden muzikaal begeleid door een dirigent/arrangeur op zijn accordeon en hebben een gitarist is in hun gelederen. De Limburgse Jônges bestaat inmiddels vanaf 1996 en hebben al vaker op het Peelpodium gestaan. Momenteel zijn er 15 actief zingende leden. 

Er zijn op zondagmiddag twee optredens; om 13.30 en 15.00 uur. De voorstellingen zijn voor iedereen toegankelijk en vinden plaats in het overdekte Amfitheater van het buitencentrum. Entree is een vrijwillige bijdrage. Uw gulle gift komt ten goede aan de muzikanten en aan de organisatie van het Peelpodium. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/peelpodium

Foto: Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer

Locatie

Buitencentrum De Pelen
Moostdijk 15
Ospel, Limburg Nederland
+ Google Maps