Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Struinen door het Beneden-Geuldal

8 mei @ 10:00 - 12:00

Selecteer de tekst voor spraak (Nederlands).
Deel dit:
Share

Het plateaubos van de Bergse Heide, de natuurontwikkeling op Ingendael en een ruig stromende en meanderende Geul vormen het decor voor een fraaie voorjaarsexcursie op zondag 8 mei van Het Limburgs Landschap.

Het natuurontwikkelingsgebied Ingendael ligt in het Beneden-Geuldal tussen Houthem en Valkenburg. Een deel van de voormalige landbouwgronden in dit gebied is sinds 1996 eigendom van Het Limburgs Landschap. Het Waterschap heeft destijds alle oeververstevigingen langs de Geul in Ingendael weggehaald. Hierdoor begon de beek zich voor het eerst in misschien wel duizend jaar weer zijdelings te bewegen. Ze ondermijnt daarbij de oevers, zodat er ook bomen in het water vallen. Zo’n boom ontregelt de hoofdstroom en zorgt voor extra erosie. In de steile oeverwanden nestelen ijsvogels en in de oeverlijn zijn vaak grote gele kwikstaarten te zien. Op de nieuwe grindbanken kiemen wilgen en elzen, waar de bever ook wel raad mee weet. Het karakteristieke ooibos (bos dat goed tegen overstroming kan) komt zo weer terug langs de Geul en er ontstaat een dynamisch en natuurlijk beekdallandschap.

Begrazing in het Geuldal
Het enige beheer dat er plaatsvindt is begrazing met kleine kudde Gallowayrunderen en Konikpaarden. Door de begrazing ontstaat een afwisselende en soortenrijke vegetatie. Die afwisseling zorgt weer voor veel verschillende plant- en diersoorten.

Op stap?
Wandel dan mee met deze interessante wandeling op zondagochtend 8 mei om 10.00 uur; vanaf de parkeerplaats bij de Brakke Berg, Wolfsdriesweg 10, 6325 PM Geulhem (Berg en Terblijt). De excursie is gratis en duurt ongeveer twee uur, stevige wandelschoenen worden aanbevolen. In verband met de aanwezigheid van grote grazers in de natuurgebieden kunnen honden niet mee. U dient zich aan te melden via www.limburgs-landschap.nl/kalender.

Foto: Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Locatie

Brakke Berg
Wolfsdriesweg 10
Geulhem, Limburg 6325 PM Nederland
+ Google Maps