Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Start nieuw onderzoek tijdens Archeologiedagen bij Slot Schaesberg

17 juni @ 10:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on 18 juni 2022 at 10:00

One event on 19 juni 2022 at 10:00

Selecteer de tekst voor spraak (Nederlands).
Deel dit:
Share

Op 17,18 en 19 juni staat de historische bouw- en ontdekplaats Slot Schaesberg in het teken van de Nationale Archeologiedagen. Tijdens de Archeologiedagen gaat Slot Schaesberg starten met de voorbereidingen voor een nieuw archeologisch onderzoek, mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg. Er vinden speciale rondleidingen plaats bij de kasteelrestanten.

In het bezoekerscentrum zijn foto’s te zien van eerdere opgravingen en de geschiedenis van kasteel Schaesberg. Voor de jeugd zijn er diverse historische spellen en op maandag 19 juni kunnen de kinderen ook geschminkt worden als prinses of ridder.

De provincie Limburg heeft Slot Schaesberg in mei een subsidie gegeven ten behoeve van een heropgraving van de archeologische restanten van kasteel Schaesberg. Bezoekers van Slot Schaesberg kunnen de opgravingen van nabij bekijken of meehelpen.

Aryan Kleyn, projectdirecteur Slot Schaesberg: “In de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn hier diverse opgravingen uitgevoerd door de toenmalige TH Delft, maar er is nooit een onderzoeksrapport opgeleverd. In 2019 zijn dozen vol met archeologische vondsten die toen zijn aangetroffen in het kasteel, door Slot Schaesberg gerepatrieerd uit Frankrijk, na het overlijden van de toenmalige leider van het onderzoek. Dankzij de nieuwe subsidie kunnen wij de komende twee jaar de restanten van de kelders van het kasteel opnieuw onderzoeken en de veertig jaar oude veldtekeningen van de TH Delft combineren met de nieuwste wetenschappelijke scan-technieken. Een boeiende periode ligt voor ons.

Kasteel Schaesberg werd vanaf de 16e eeuw gebouwd door de familie Van Schaesberg, op de fundamenten van hun oude burcht. De vroegste nu nog zichtbare resten dateren uit de 14/15e eeuw. De ambitie van Stichting Slot Schaesberg is om een archeologisch belevings- en kenniscentrum te worden van kastelenbouw in de provincie Limburg.

Klein: “Archeologie is een van de pijlers van Slot Schaesberg samen met de gefaseerde herbouw van het kasteel en de bouwhoeve. Bij Slot Schaesberg zit nog veel bijzonders in de grond. Momenteel zijn wij bezig met de herbouw van de 17e -eeuwse poorttoren, waarvoor ook eerst archeologisch onderzoek is verricht. De archeologische vondsten, die we in 2019 hebben gerepatrieerd, bevat ook veel interessante informatie over de ontstaansgeschiedenis van Kasteel Schaesberg en dus ook de directe omgeving. We zijn verheugd om tijdens de Nationale Archeologiedagen een start te maken met de her-opgraving van de kasteelrestanten.”

Op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni is Slot Schaesberg geopend tussen 10:00 en 17:00 uur.

Gegevens

Datum:
17 juni
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
, , , , ,

Locatie

Slot Schaesberg
Slot Schaesberg-Laan 100
Landgraaf, Limburg 6371 KZ Nederland
+ Google Maps