Laden Evenementen

Rondleidingen Frankenhofmolen

24 september @ 10:30 - 16:00

Selecteer de tekst voor spraak (Nederlands).
Deel dit:
Share

Sinds de aankoop van de Frankenhofmolen met het bijbehorende molenlandschap heeft Het Limburgs Landschap veel werk verzet. De molen is gerestaureerd, het watermolenlandschap hersteld en er is een expositie ingericht.

De Frankenhofmolen is van oorsprong een pre-industriële watermolen die gebouwd is aan het begin van de 17e eeuw. De molen heeft door de jaren heen diverse functies gehad waaronder kopermolen, velbereidersmolen, volmolen, textielfabriek en graanmolen. Er valt dus veel te vertellen over de molen. Zo worden er op zaterdag 27 augustus [en op 10 en 24 september] twee rondleidingen verzorgd.

Textielindustrie
De Frankenhofmolen is een industriële watermolen die ook wel ‘de volmolen’ wordt genoemd. Dit heeft te maken met haar geschiedenis. In de 18e eeuw stond het textiel uit de regio Aken, Vaals, Luik hoog aangeschreven in Europa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een grote bedrijvigheid was. De Frankenhofmolen maakte met haar molenvijvers en stuwwerk onderdeel uit van het grote watermolenlandschap gelegen in het dal van de Zieversbeek. In tijden van de textielindustrie werd er in de Frankenhofmolen onder andere wol gevilt waarmee men vervolgens aan het einde van het textielproces uniformen van konden maken. 

Bezichtiging en rondleiding
De Frankenhofmolen [Weijersweg 4a, 6291 NL Vaals] is elke 2e en 4e zaterdag van de maand voor het publiek geopend tussen 10.30 en 16.00 uur.
Op zaterdag 24 september[en zaterdag 8 + 22 oktober] wordt er om 10.30 uur een exclusieve rondleiding verzorgd [€ 7,- per persoon, Beschermers van Het Limburgs Landschap betalen € 5.-].  AANMELDEN VOOR DE RONDLEIDING IS VERPLICHT via www.limburgs-landschap.nl/kalender [Let op: vol=vol].

Foto: Het Limburgs Landschap, Harry Bussink

Gegevens

Datum:
24 september
Tijd:
10:30 - 16:00
Evenement Categorieën:
, , , , , ,

Locatie

Frankenhofmolen
Weijersweg 4a
Vaals, Limburg 6291 NL Nederland
+ Google Maps