Laden Evenementen

Prikkel je zintuigen tijdens de Maand van de Geschiedenis

1 oktober - 31 oktober

Selecteer de tekst voor spraak (Nederlands).
Deel dit:
Share

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast fietstours, rondleidingen, lezingen en festivals zijn er ook kunstzinnige voorstellingen. Laat je meeslepen de geschiedenis in met theater, muziek en film.

Rampen en de media
Wil je meer weten over de rol van de media bij rampen? Tijdens deze middag gaan zes deskundigen in talkshowsetting met elkaar in gesprek. Vanuit verschillende expertises en ervaringen plaatsen zij rampen en de media in historisch perspectief.
Valkenburg Koninklijk LGOG en SHCL, 1 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24885/kick-off-maand-van-de-geschiedenis-lgog-en-shcl

Slag om Stevensweert
Zo rustig als het tegenwoordig in Stevensweert is, zo lawaaierig was het er zo’n 300 jaar geleden. Op 30 september 1702 brak de hel los in de vesting langs de Maas: Stevensweert werd belegerd. Een gids neemt je mee naar het strijdveld en vertelt ter plekke de geschiedenis van de vesting. Waarom werd deze gebouwd? En wat is er nu nog van terug te zien?
Stevensweert, VVV Hart van Limburg, 2 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24092/1702-de-slag-om-stevensweert

Wat een ramp!
Rampen zijn van alle tijden. Ook in Sittard-Geleen en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de ontploffing van de NAK-2 in Geleen in 1975. Vele rampen komen langs in deze pop-upexpositie in Erfgoedcentrum De Domijnen. 
Sittard, Erfgoecentrum de Domijnen, 3 t/m 31 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25125/expositie-wat-een-ramp

Maaltijd van de Geschiedenis
Met een oude bus uit 1959 rondrijden door Sittard, Geleen en Born én lekker eten tussendoor? Dat kan tijdens de Maaltijd van de Geschiedenis. Onderweg hoor je verhalen uit recente en lang vervlogen tijden.
Geleen, Erfgoedcentrum de Domijnen, 4 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25151/maaltijd-van-de-geschiedenis-eten-van-ramp-naar-ramp

Bokkenrijders
De bokkenrijders: volgens de overlevering een beruchte bende rovers in Limburg in de 18e eeuw. Chirurgijn Jozef Kerckhoffs is de bekendste bokkenrijder en een mysterieus figuur. Was hij echt zo schuldig als werd gedacht? En hoe verliep het proces tegen de Bokkenrijders eigenlijk? Je leert er alles over in deze lezingen.
Diverse locaties, Bibliotheek Kerkrade e.o. 5, 6 en 12 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/bibliotheekkerkrade

Stiftdames
Bijna achthonderd jaar bestuurden adellijke stiftdames het bloeiende stadje Thorn. Maar toen de Fransen de macht van hen overnamen, verviel het plaatsje in grote armoede. Met een gids bezoek je de sporen van deze tegenslag. Ondertussen leer je hoe het leven in Thorn na het vertrek van de stiftdames veranderde en hoe de inwoners hiermee omgingen.
Thorn, VVV Hart van Limburg, 16 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24467/thorn-in-rampspoed-de-fransen-komen

Kasteel Walburg
Dit jaar bestaat de Hompesche Molen in Stevensweert 300 jaar. Deze mijlpaal wordt gevierd met rondleidingen vanaf de Hompesche Molen naar het voormalige kasteeldomein Walburg aan de Maas. Aan de hand van dagboekfragmenten brengt gids Harry Meeuwissen de lokale geschiedenis tot leven.
Stevensweert, VVV Hart van Limburg, 16 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24175/de-sloop-van-het-verdwenen-kasteel-walburg 

DSM Ramp
De naftakraker ramp op het DSM-terrein bij Geleen in 1975: wat gebeurde er die dag? En hoe was het om dit mee te maken? Leer meer over de gebeurtenis tijdens deze lezing.
Geleen,LGOG, Heemkundevereniging Geleen en SHCL, 20 oktober.https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24898/lezing-over-de-dsm-ramp-ontploffing-nak2

Eeuw van mijn moeder
‘De eeuw van mijn moeder’ is een indrukwekkend familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Welke sporen heeft het koloniale verleden nagelaten in het leven van migrant Winnie én haar kinderen? Een persoonlijke en tegelijkertijd universele vertelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven.
Heerlen, Het Nationale Theater, 21 ,22 en 23 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25910/

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda

Selecteer op Performance voor het complete aanbod van voorstellingen.

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.
De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #wateenramp