Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Erfgoedweekend bij Hoogcruts

8 oktober - 9 oktober

Selecteer de tekst voor spraak (Nederlands).
Deel dit:
Share

Met de komst van Het Limburgs Landschap is klooster Hoogcruts begonnen aan een nieuw hoofdstuk in haar geschiedenis. Het gebouw biedt vandaag de dag ruimte aan de ontwikkelingen in kunst, cultuur, techniek en technologie. Samen met de gebruikers van Hoogcruts wordt er gezocht naar de maatschappelijke meerwaarde om zo een kloosterinvulling te krijgen waardoor Hoogcruts oprecht een ‘klooster van de 21ste eeuw’ genoemd mag worden. Tijdens het Erfgoedweekend van 9 oktober worden er rondleidingen georganiseerd. Om te zorgen dat deze goed verlopen is het noodzakelijk dat bezoekers vooral een tijdslot reserveren via https://www.limburgs-landschap.nl/activiteit/erfgoedweekend-hoogcruts/.

Klooster
Door de jaren heen heeft Hoogcruts veel ontwikkelingen gekend. Mode, trends maar ook ongelukken zoals brand hebben het gebouw altijd in haar greep gehad. De laatste brand in 1979 legde grote delen van het klooster in de as. Het gebouw ligt er daarna verlaten bij waarna vele jaren later Het Limburgs Landschap wordt gevraagd het monument te redden. In 2011 wordt met hulp van de gemeente Margraten het eigendom van Hoogcruts overgedragen aan Het Limburgs Landschap. Inmiddels zijn we 11 jaar verder en is er in die tijd veel gebeurd. Hoewel men zich ook regelmatig afvroeg ‘waar zijn we aan begonnen’ is Hoogcruts nog steeds een plek van samenkomen. Het hoofdgebouw is gerestaureerd, de kloostermuur en gloriëtte zijn onder handen genomen en de kerk is geconsolideerd. De tuin is het volgende project waar aan gewerkt gaat worden.

Gebruikers
Tijdens het Erfgoedweekend zijn ook diverse gebruikers van Hoogcruts aanwezig. Dit zijn mensen die zich inzetten voor de ontwikkeling in kunst, cultuur, techniek en technologie. Na de rondleiding van circa een uur is er de mogelijkheid om de gebruikers te bezoeken en nog even na te genieten van een hapje en een drankje bij de cateraar.

Gegevens

Begin:
8 oktober
Einde:
9 oktober
Evenement Categorieën:
, , , , ,