Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Burlende edelherten in het Weerterbos

12 september - 15 oktober

€7
Deel dit:
Share

Vanaf dinsdag 12 september organiseert Het Limburgs Landschap bijna dagelijks edelhertenexcursies naar het Weerterbos. U dient zich hiervoor aan te melden. De herten worden de komende weken bronstig en dat laten ze blijken.

Het Weerterbos, ten noordwesten van Weert, maakt deel uit van het veel grotere en grensoverschrijdende Kempen-Broek. De vochtige en droge bossen van het Weerterbos, grotendeels eigendom van Het Limburgs Landschap, worden afgewisseld met graslanden, heide en vennen. Centraal in het gebied ligt de Grashut, een voormalige landbouwenclave die omrasterd is en waar een groep edelherten min of meer vrij kunnen rondlopen.

Indrukwekkend
Edelherten leven een groot deel van het jaar in groepen, roedels. Zo’n roedel bestaat uit vrouwtjesherten (hindes) en jonge dieren en wordt aangevoerd door een leidhinde. Mannetjes 9de herten) leven in eigen groepen, gescheiden van de roedels. Dat verandert in september. De herten worden bronstig en proberen individuele hindes en roedels als een harem bij elkaar te houden. Zo’n groep met één hert bestaat uit enkele tot wel tientallen hindes. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar vooral ook met veel vocaal geweld gepaard: het burlen. Soms leidt dit tot een echte knokpartij, waarbij uitdagers elkaar met hun imposante gewei te lijf gaan. Gelukkig leidt dit spectaculaire gevecht om de hindes zelden tot ernstige verwondingen. Vanaf medio oktober keert de rust weer terug.

Bronst, burlen en tickets
Tot en met zondag 15 oktober worden door Het Limburgs Landschap excursies georganiseerd om dit indrukwekkende schouwspel van de bronst met burlende edelherten te bekijken.
Bijna dagelijks worden avondexcursies georganiseerd en in het weekend [en een aantal doordeweekse dagen] ook in de vroege ochtend. De excursies worden begeleid door ervaren gidsen. U dient hiervoor een toegangsticket te bestellen voor € 7,00 per persoon op www.limburgs-landschap.nl/kalender.
Het resultaat van al dit moois kunt u overigens het komende voorjaar aanschouwen, wanneer de jonge kalfjes worden geboren.

Foto: Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Gegevens

Begin:
12 september
Einde:
15 oktober
Kosten:
€7
Evenement Categorieën:
, , , , , , , ,