Deel dit:
Share

Zuid-Limburg is een razend populaire bestemming onder Nederlandse en buitenlandse toeristen. In deze regio waan je je in het buitenland tijdens een mooie wandel- of fietstocht. Niet alleen kun je hier heerlijk wandelen en fietsen, maar in de uitgestrekte heuvellandschappen liggen ook veel pittoreske dorpen. Wij hebben de 5 leukste dorpen in Zuid-Limburg voor je op een rij gezet. 

Struinen door Valkenburg
Valkenburg is één van de bekendste dorpen in Zuid-Limburg. Er zijn veel terrasjes in deze bourgondische stad waar je geniet van een hapje of een drankje in de zon. Wanneer de terrassen gesloten zijn door de coronamaatregelen kun je bij veel zaakjes wat te eten en drinken afhalen. Daarnaast zijn er tal van bezienswaardigheden om te bezoeken, waaronder de kasteelruïne en de steenkolenmijn van Valkenburg. Deze ligt net wat buiten het centrum.

Vakwerkhuizen in Mechelen bewonderen
Mechelen heeft een authentieke uitstraling dankzij de vele historische vakwerkhuizen. Tijdens een bezoek aan het dorpje zijn er verschillende bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Neem zeker een kijkje bij de 13e eeuwse Commandeursmolen en ’t Höfke, dat uit een aantal boerderijhuizen in originele stijl bestaat. De Sint-Jan de Doperkerk en de Heilig-Hartkapel in het dorp zijn ook prachtig. Je kunt het dorp gemakkelijk te voet bezoeken, maar een andere leuke en actieve manier om jezelf te verplaatsen is met de step. Je bent overal net wat sneller, geniet van de frisse buitenlucht en het is ook nog eens erg leuk om jezelf voort te bewegen op twee wielen.

Amerikaanse begraafplaats bij Margraten
Het historische dorp Margraten staat vooral bekend om de Amerikaanse begraafplaats die je kunt bezoeken. Hier liggen 8301 Amerikaanse soldaten begraven en ook is er een monument geplaatst voor de vermiste Amerikanen die niet zijn teruggevonden. Dit is een indrukwekkende bezienswaardigheid. Het dorpje zelf heeft een gezellig centrum met wat winkeltjes en horecagelegenheden. Wandel ook even langs de historische Sint-Margaritakerk in het centrum.

Bier proeven in Gulpen
Gulpen is een bruisend stadje met een sfeervol marktplein vol met cafeetjes en winkels. De Gulpbeek loopt dwars door het dorp en je maakt een mooie wandeling langs de oevers. Uiteraard valt het aan te raden om een bezoek te brengen aan de Gulpener Bierbrouwerij als je in Gulpen bent. Al sinds 1825 wordt hier bier gebrouwen en je kunt hier 16 soorten speciaalbier proeven. In de omgeving van het dorp valt veel te beleven voor sportievelingen. Beklim bijvoorbeeld de 157 meter hoge Gulperberg voor een stevige wandeling en een prachtig uitzicht over het heuvellandschap.

Natuur rondom Epen
Epen ligt tegen de Belgische grens aan. Zowel in het dorpje als daaromheen vind je een aantal prachtige bezienswaardigheden. Spendeer bijvoorbeeld een dagje in de natuur op de Eperheide of neem een kijkje bij de Epener Volmolen, die vandaag de dag nog altijd in gebruik is. Het centrum is rijk aan mooie vakwerkhuizen en ook valt het aan te raden om een kijkje te nemen bij het geologisch monument Terziet.

Foto: Falco Negenman via Unsplash
https://unsplash.com/photos/e-qoI-4YicQ

Spread the word. Share this post!