Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Erfgoedweekend bij de Frankenhofmolen

15 mei

Deel dit:
Share

Sinds de aankoop van de Frankenhofmolen met het bijbehorende molenlandschap heeft Het Limburgs Landschap veel werk verzet. We hebben onder andere de molen gerestaureerd, het watermolenlandschap hersteld en een expositie ingericht.

De Frankenhofmolen is van oorsprong een pre-industriële watermolen die gebouwd is aan het begin van de 17e eeuw. De molen heeft door de jaren heen diverse functies gehad waaronder kopermolen, velbereidersmolen, volmolen (textielfabriek) en graanmolen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er over de Frankenhofmolen veel te vertellen valt.

Tijdens het Erfgoedweekend, tevens Nationale Molendag, op zondag 15 mei worden door Het Limburgs Landschap rondleidingen verzorgd.

Textielindustrie
De Frankenhofmolen is een industriële watermolen die ook wel ‘de volmolen’ wordt genoemd. Dit heeft te maken met haar geschiedenis. In de 18e eeuw stond het textiel uit de regio Aken, Vaals, Luik hoog aangeschreven in Europa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een grote bedrijvigheid was. De Frankenhofmolen maakte met haar molenvijvers en stuwwerk onderdeel uit van het grote watermolenlandschap gelegen in het dal van de Zieversbeek. In tijden van de textielindustrie werd er in de Frankenhofmolen onder andere wol gevilt waarmee men vervolgens aan het einde van het textielproces uniformen van konden maken. 

Aanmelden erfgoedweekend Frankenhofmolen
Tijdens het erfgoedweekend op zondag 15 mei kunnen bezoekers mee op rondleiding door de Frankenhofmolen. Om te zorgen dat de rondleidingen goed kunnen verlopen is het noodzakelijk dat bezoekers vooraf een tijdslot reserveren via  www.limburgs-landschap.nl/frankenhofmolen.

Foto: Het Limburgs Landschap, Harry Bussink