Zomeropera Alden Biesen met doorvoelde en expressieve Madamme Butterfly AFGELAST

Google Maps

AFGELAST

De Euregionaal bekende Zomeropera in Alden Biesen met 24 voorstellingen in mei en juni gaat niet door.

Hoewel de Belgische overheid nog geen beslissing heeft genomen over evenementen in de maanden mei en juni heeft de Raad van Bestuur de knoop doorgehakt en besloten om de 24 voorstellingen van Madama Butterfly, de acht voorstellingen van de kinderproductie Anders dan Anders(en) en het bekende Slotconcert door te schuiven naar mei en juni 2021.  De Zomeropera is sinds vele jaren ook zeer in trek bij mensen uit Nederlands Limburg.

Volgens Willy Claes, Belgisch minister van Staat én  voorzitter van de Raad van Bestuur werd de hoop op doorgaan lang gekoesterd ,maar leiden realiteitszin en maatschappelijke verantwoordelijkheid tot een onontkoombare keuze. “De prioriteit in deze periode ligt bij de gezondheid en veiligheid van zowel publiek, artiesten, medewerkers als personeel.”

De talrijke mensen die al een ticket hebben gekocht voor een van een voorstellingen van de Zomeropera krijgen van de organisatie een bericht met de nodige informatie over de terugvordering van het betaalde ticketbedrag.

Zomeropera Alden Biesen
Landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6
3740 Bilzen

Ton Reijnaerts

De Zomeropera in Alden-Biesen is sinds decennia een begrip bij muziek en cultuurliefhebbers in Limburg. Het niveau van de voorstellingen en de ambiance op de binnenkoer van Vlaanderens bekendste waterslot is dan ook top. Voor de 23ste editie – van 21 mei tot en met 20 juni- staat Puccini’s meesterwerk Madame Butterfly op het programma. Het ontroerend waargebeurde verhaal van de jonge Japanse Cio-Cio-San die jaren wacht op de terugkeer van haar grote liefde, de Amerikaanse luitenant Benjamin Franklin Pinkerton. Ook valt er in de Zomeropera weken te genieten van een bijzondere kinderopera ‘Anders dan Anders(en)’.

Op 22 juni staat er bij de Zomeropera ook weer een prachtig slotconcert op het programma. Solisten Iris Hendrickx en Gilles Van der Linden en het Zomeropera orkest en -koor gaan onder de muzikale leiding van de Belgische minister van staat Willy Claes gaan het gehoor strelen. De even kundige als geestrijke presentatie van het slotconcert verzorgt Fred Brouwers.

HET VERHAAL VAN MADAMA BUTTERFLY

Cio-Cio-San trouwt met de Amerikaanse marineofficier Captain Pinkerton, krijgt met hem een kind maar wordt dan in de steek gelaten. Het drama in dit waargebeurde verhaal is compleet wanneer Pinkerton drie jaar later, vergezeld door zijn echtgenote, terugkeert naar Japan om zijn kind op te halen. Butterfly zag haar verbintenis met de Amerikaanse officier Pinkerton als een echt huwelijk, voor hem was het slechts een exotisch avontuurtje. Cio-Cio-San pleegt zelfmoord: “Met ere sterven wie niet met ere kan blijven leven”, zo formuleert Cio-Cio-San, alias Madama Butterfly, de kern van het harakiri-principe.

De opera is naar het toneelstuk Madame Butterfly van David Belasco. Dat is op zijn beurt gebaseerd op een novelle van John Luther Long over het zestienjarige Japanse meisje Cio-Cio-San (Butterfly).Puccini heeft met Madame Butterfly zang, muziek en theater samengesmolten tot een overweldigende opera. De compositie van Puccini vertoont boeiende tegenstellingen tussen Oost en West: er komen leidmotieven in de stijl van Wagner in voor, maar ook authentieke Japanse melodieën, waarnaar de componist uitgebreid onderzoek had gedaan. Puccini zelf vond Madame Butterfly zijn meest doorvoelde en expressieve opera.

Regisseur Frank Van Laecke die voor de negende keer samenwerkt met Zomeropera heeft dat met een wonderschone enscenering subliem uitgewerkt. De ontknoping die Van Laecke in de finale bedacht is verbluffend en laat niemand onberoerd. De gearriveerde en internationaal gekende Barbara Haveman en de aankomende wereldster Cecilia Lopez geven als afwisselende hoofdrolspelers de ontwikkeling van een naïeve geisha naar een door verdriet verteerde jonge vrouw op wordt fantastisch wijze gestalte. De betoverend mooie muziek wordt gedirigeerd door de internationaal gerenommeerde Italiaan Federico Santi, die de Zomeropera in 2010, 2011 en 2012 ook al aan zijn internationaal agenda toevoegde.

Tickets en meer info: www.zomeropera.be

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6
Bilzen

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed