Zomerexpositie ‘A Space Odyssey’

Terug Google Maps

duo-expositie van vader en zoon

Van 4 juni t/m 3 september exposeren Gerard (1946) en Lucien (1987) Staals bijna 60 schilderijen in De Horstgraaf te Venlo. Als thema is gekozen voor de ruimtereis (A Space Odyssey). Het betreft vooral werken die niet alleen landschappen, van gestileerd tot volledig abstract. Maar ook de ruimte tot ver daarboven: het heelal, dus.

Zowel vader als zoon putten hun inspiratie vooral uit (verre) reizen. Daarnaast zijn er andere inspiratiebronnen die herkenbaar terug komen in hun werk. Tegelijkertijd streven ze ernaar dat hun werk de kijker aanzet tot meegaan in de specifieke sfeer die het werk oproept. De verbeelding als startpunt voor inspiratie en creatieve gedachten.

Gerard Staals schildert al meer dan 40 jaar, maar pas na zijn pensionering in 2006 had hij tijd om zijn inspiratie meer ruimte te geven.

Die reizen naar de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en IJsland worden voor een tweede keer gemaakt, maar nu op doek. De vulkanische vergezichten in Yellowstone, de steriele zoutvlakten van Utah, de sprookjesachtige natuur van New Zealand en de vulkanen en gletsjers op IJsland, ze zijn allemaal terug te zien op de tentoonstelling.

Voor Spanje dat vaak werd bezocht, ligt het anders. Hier zijn het geen landschappen, maar ligt de focus op het Spaanse temperament en de verbeelding van de cultuur. De flamenco, en het stierenvechten. Maar ook in kleuren die het werk van de dichter Federico Garcia Lorca bij hem oproepen.

Veel van zijn werken zijn opgenomen in de reeks ‘A Space Odyssey’. Films en muziek helpen daarbij. Zoals de iconische SF-film ‘A Space Odyssey’ van Stanley Kubrick uit 1968. Of de film ‘Interstellar’ van Christopher Nolan uit 2014. En er is de muziek van David Bowie: Blackstar en Major Tom als inspiratiebronnen voor zijn recente werken.

Een heel andere insteek koos hij voor zijn reeks On The Road. Hij schilderde tien schilderijen naar aanleiding van zijn fietstochten naar Santiago de Compostela, in 2010 en 2013. In 2013 werd de volledige reeks geëxposeerd in Domani (Venlo).

Lucien Staals staat aan het begin van zijn artistieke reis, hoewel hij al op 8-jarige leeftijd door zijn vader werd meegenomen naar de schilderlessen van Toon van de Ven in het Brouwershuis in Broekhuizen. Na zijn studie heeft hij sinds 2008 de penselen weer opgepakt.

Ruige Normandische landschappen wisselen elkaar af met ingetogener vergezichten. Maar hij schuwt ook het abstracte werk niet. De appel valt niet ver van de boom. Hij wil ‘ongedwongen’ met zijn werk bezig zijn. En dat lukt, het plezier is af te pellen van zijn doeken. De kleuren en de compositie doen het werk. Het reisvirus heeft hij ongetwijfeld in de genen. Vandaar dat ook hij zijn schilderijen onderbrengt in series als ‘Across the border’, ‘Balkan Evenings’ en ‘Pays de Caux’ (de ruige Normandische kusten).

Zelf zegt hij over zijn werk dat de schilderijen in het grensgebied tussen realisme en abstractie liggen. En dat is een interessant gebied. Een gebied dat alle ruimte geeft voor de verbeelding. Aan die ‘Space Odyssey’ komt nooit een einde. Gelukkig maar.

De expositie is tijdens kantooruren (9.00 – 17.30 uur) te zien.

www.gerardstaalsart.nl
www.lucienstaals.exto.nl

Share
Meer informatie

Contactgegevens

De Horstgraaf

Auxiliatrixweg 35
5915 PN Venlo

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed