‘We zien ons’ op NPO2

Google Maps

Zes afleveringen vanaf dinsdag 27 augustus 2019 om 21.10 uur op NPO 2

Voor de oud-mijnwerker Fer uit de Geleense volkswijk Lindenheuvel was de saamhorigheid die de mijnen brachten het mooiste van zijn leven. Maar behalve de goede herinneringen aan de mijnen, zorgen de stoflongen die hij aan het werk overhield er ook voor dat hij nu nog nauwelijks zijn huis uitkomt.

Human volgt een jaar lang de lotgevallen van Fer en zijn buurtgenoten in een documentair feuilleton over een wijk, waar behalve de mijn nu ook de kerk en het traditionele verenigingsleven dreigen te verdwijnen.

Lindenheuvel, of ‘Lentjheuvel’ zoals de mensen hier zeggen, probeert het tij te keren. Met als sociaal middelpunt kastelein Daisy, die in haar café de rol van de biecht overneemt van de kerk.

Tien procent van alle Nederlanders ervaart sterke gevoelens van eenzaamheid, één van de grote sociale problemen van onze tijd. In Geleen ligt dat percentage op twintig procent, het dubbele van het landelijke gemiddelde. In de gemeente Sittard-Geleen is er zelfs sinds kort, net als in verschillende andere steden, een wethouder Eenzaamheid aangesteld.

In de Geleense wijk Lindenheuvel is echter nog iets anders aan de hand. Zowel de sociale cohesie als eenzaamheid scoren opvallend genoeg bovengemiddeld hoog. Hoe kan dat?

Dit contrast vormt het uitgangspunt voor deze serie. Vanuit de markante oude mijnwerkerswijk laten we licht schijnen op één van de grootste uitdagingen van onze tijd: de strijd tegen vereenzaming. In We zien ons ligt de focus niet op de eenzamen, maar juist op diegenen die op wat voor manier dan ook de strijd aangaan met het groeiende probleem van eenzaamheid. Tegelijkertijd zien we hoe burgers met elkaar omgaan in een steeds veranderende maatschappij.

Samen Alleen
De bewoners van Lentjheuvel zijn trots op hun wijk. Tuintjes worden netjes onderhouden, het bulkt er van de verenigingen en saamhorigheid staat hoog in het vaandel. Men vindt het normaal dingen voor elkaar te doen. De sfeer is er gemoedelijk, bijna alsof de tijd er haast heeft stilgestaan.

Toch zijn ook hier de sporen van de hedendaagse, individualistische samenleving voelbaar. De kerk loopt leeg, de gezellige voetbalvereniging moet buigen voor de regels van de sponsors. De spontane gesprekken op straat maken plaats voor ‘gesprekken’ achter de computer.

We zien ons toont de veerkracht van de inwoners van Lindenheuvel. We zien hoe zij de zich terugtrekkende overheid en het wegvallen van traditionele netwerken als kerk en werk trachten op te vangen.

Over de serie
Gedurende een jaar volgen we een aantal inwoners van Lentjheuvel. In zes afleveringen worden we deelgenoot van hun leven en strijd.

De hoofdrolspelers

Pastoor Quaedvlieg probeert, ondanks de veranderende rol van de kerk, zijn parochie overeind te houden.

Voetbalcoach Otto heeft te maken met de eisen van de sponsors. Hij strijdt voor het behoud van de sociale rol van de voetbalclub in de wijk.

Selfmade en lokaal politicus Jack maakt zich zorgen over mogelijke industriële rampen die de wijk bedreigen. Hij heeft een burgermanifest opgesteld tegen chemiereus Chemelot.

Gerrit, eigenaar van een kwakkelende zaak in tweedehands spullen, slaagt erin om de gemeenschap op allerlei unieke manieren te verbinden. Bijvoorbeeld door zijn paard in de buurt ‘uit te laten’. En door een volkstuin te beginnen om de jeugd te leren waar hun voedsel vandaan komt.

De jonge Alyza keert de wijk het liefst de rug toe; haar vriend Ayoub wil z’n leven lang in Lindenheuvel blijven.

Kastelein Daisy stelt haar café en haar hart open voor elke bezoeker. Steeds meer neemt zij de rol van de biechtvader over. Haar café vormt het sociale middelpunt van de wijk.

Ten slotte oud-mijnwerker Fer. Hij mist de verbroedering en saamhorigheid die zijn werk met zich meebracht. Zijn stoflongen dwingen hem tot een leven dat zich voornamelijk binnenshuis afspeelt.

Regisseur
Deborah van Dam maakte indruk met documentaires als KUYT,  De Baby, Liesbeth List – Heb me lief en Oude bomen. We zien ons is haar eerste documentaireserie.

Producent
De Haaien maakte eerder documentaireseries als Door het hart van China, Bloed, Zweet en Snaren en Urker Vissers.

Omroep
Human heeft zich met programma’s als Schuldig en In De Leeuwenhoek bewezen op het gebied van documentaireseries over maatschappelijke problemen.

Foto: Ermindo Armino

Share
Meer informatie

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed