Wat te doen in Valkenburg als het weer kan?

Google Maps
Share

Alhoewel het er nog niet echt op lijkt dat het zomer is doordat het weer nog altijd niet bepaald goed is in Limburg, breekt de zomervakantie toch binnenkort aan. Het wordt dan ook zaak om uitjes te plannen, al kun je natuurlijk ook bij Directlampen gaan shoppen omdat je tijdens je paar weken vrij je woning wilt voorzien van nieuwe verlichting. Zo kun je bijvoorbeeld plafondverlichting aanschaffen die precies passen bij de laatste trends, al kun je dan uiteraard alsnog wel leuke uitjes gaan doen met je kinderen en een lavalamp voor ze kopen. In Valkenburg heb je hierbij veel opties, zoals je in dit artikel kunt lezen. 

Fluweelengrot
De Fluweelengrot is een bekende voormalige kalksteengroeve in Valkenburg. De gangen die in de middeleeuwen door de zogenaamde blokbrekers zijn uitgesneden, vormen ondertussen een uitgebreid doolhof van maar liefst 5 kilometer lang. Er zijn hier bovendien ook nog eens geheime vluchtroutes die het kasteel met de ondergrondse steengroeve verbond. Bij een bezoek aan de Fluwelengrot kun je dan ook een combiticket kopen voor een bezoek aan het kasteel. Hierdoor kun je eigenlijk twee vliegen in één klap slaan. Overigens is er in de dagen voor kerst een geweldige kerstmarkt in de Fluwelengrot, echt een aanrader!

Romeinse Katakomben
Dit is een zeer ongebruikelijk museum. Het is eigenlijk een replica van de christelijke catacomben in Rome. De rijke textielmagnaat Jan Diepen besloot in het ondergrondse labyrint van Valkenburg zijn eigen museum te bouwen. Hij was gefascineerd door het Romeinse culturele erfgoed en creëerde na uitgebreid onderzoek samen met de bekende Nederlandse architect Pierre Cuypers dit bijzondere museum. Het museum van de Romeinse catacomben werd geopend in juli 1910. Er zijn 14 catacomben in het museum waarvan de bekendste de catacomben van Priscilla (aan de Via Salari ) en de catacomben van Sint Callixtus (aan de Via Appia) zijn.

Stadspoorten
Daarnaast kun je ook de stadspoorten van Valkenburg bezoeken tijdens je dagje uit naar deze Limburgse stad. Valkenburg ontwikkelde zich in het verleden als een versterkte nederzetting aan de voet van de heuvel met het kasteel omringd door bolwerken, torens en andere verdedigingswerken. Van de 7 stadspoorten die het ooit had, zijn er vandaag de dag nog maar 3 over: Grendelpoort, Berkelpoort en Geulport. Loop gewoon wat rond in de oude stad en je komt ze zonder twijfel tegen. Ze zijn dan ook perfect te combineren met andere bezienswaardigheden en activiteiten in deze o zo mooie stad.

MergelRijk
MergelRijk is een andere populaire attractie in Valkenburg. Het is een andere voormalige krijtgroeve, waar je verschillende steengravures kunt zien met als meest populaire de Nachtwacht van Rembrandt. Het is mogelijk om zelf een rondleiding door MergelRijk te doen, waarbij je ook nog eens je eigen souvenir van steen kunt maken. Tijdens je tocht door het grottenstelsel zul je dan allerlei mergel- en zandsculpturen zien dus. Ook in MergelRijk is kerst altijd echt prachtig, het is dan ook zeker een aanrader om een keer hiernaartoe te gaan tijdens de kerstdagen.

Steenkolenmijn
Net naast MergelRijk vind je direct nog een belangrijke attractie: de Steenkolenmijn. Bezoekjes aan deze twee bezienswaardigheden kun je dus mooi combineren tijdens je dagje uit in Valkenburg. Limburg werd rijk door de kolenmijnen in de regio, maar nadat we die in de jaren 70 voorgoed sloten, leed de regio onder verarming en is tegenwoordig vooral afhankelijk van het toerisme. De Kolenmijn is de enige mijn in Nederland die nog open is voor bezoekers. Je kunt hier ervaren hoe het was om ondergronds te werken en hoe het was om mijnwerker te zijn. Het is bovendien mogelijk on een rondleiding te boeken, waardoor je nog meer kunt leren over de Steenkolenmijn.

Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed