Wandelroutes Geuldal, 12,3 km

Google Maps
Share

In misschien wel de allermooiste Zuid-Limburgse wandelgebieden – het Geuldal (Epen) en het Gulpdal (Slenaken-Gulpen) – is het een wirwar aan routes met de bijbehorende chaos aan bordjes.

Handig is dan de ‘digitale bijbel voor wandelroutes in Zuid-Limburg‘. Zoek op plaatsnaam, afstand of via de kaarten en je krijgt de routes opgelepeld met kaart, routebeschrijving, gps-track en al. Hulde!

De Geul heeft in Zuid-Limburg een groot dal uitgesleten. De weilanden zijn er door hagen van elkaar gescheiden. En van wei naar wei wandel je over kerkenpaden die door draaihekjes, ook wel stegels of ‘stegelkes’ genoemd, met elkaar verbonden zijn. Dwars door het Geuldal stroomt het riviertje de Geul, die wordt gevoed door 130 zijbeken. Het is een echte regenrivier. Door een verval van 250 meter over 56 kilometer is het de snelst stromende rivier van Nederland. Op deze wandelroute Geuldal maak je kans (klein) de bever te zien of (groter) zijn sporen: knaagsporen onderaan de bomen. En in de steile oevers van het snelstromende riviertje heeft de ijsvogel zijn hol. Meer moois onderweg zijn de 16e eeuwse vakwerkhuisjes, heggen en houtwallen (leefgebied van reeën en ransuilen), hoogstamfruitbomen en het seismologisch station ’Heimansgroeve’ van het KNMI. Vooral in de winter vallen de maretakken op, grote groene bollen in de populieren, hoog boven de meanderende Geul.

Het Geuldal is in beheer bij Natuurmonumenten die er 2 korte, niet bewegwijzerde routes onderhoudt, van  2,5 + 5,5 km, gecombineerd tot een wandelroute van 6 km. Start/eindpunt is de populaire Herberg de Smidse in Epen.

Bron: wandel.nl

Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed