Wandelroute Noordal, 10,8 km

Google Maps
Share

In dit Nederlands-Belgische grensgebied werken boswachters van Natuurmonumenten samen met de Belgische collega’s van Natuurpunt. Het doel is een ecologisch aaneengesloten Natura-2000-gebied te realiseren.

Dwars door dit heuvelachtige landschap, dat grenst aan de Voerstreek, loopt wandelroute Noordal (10,8 km). Wat meteen opvalt in Noorbeek, startpunt van de route, is de oeroude Brigidakerk (sinds 1000) met op de stoep een kale mei-den. Een 382 jaar oude traditie wil dat in de maand mei de ongetrouwde mannen uit het dorp een den kappen en die in het dorp oprichten. Die belofte werd in 1634 gedaan aan de Heilige Brigida, in ruil voor het beëindigen van de pest die onder het vee heerste. Bijzonder ook, zonder dat-ie opvalt, is het riviertje de Noor. Het ontspringt in de Noorbeek (St Brigidabron) en mondt uit in de Voer in België, van noord naar zuid dus, wat uniek is voor een Nederlandse rivier. Het dorpje Mheer heeft nog enkele mooie vakwerkhuizen, bouwsels van leem en stro, zie makkelijk af te breken en elders op te bouwen waren zoals ooit de opzet was. Van ander kaliber is het imposante, 14e eeuwse kasteel van Mheer. In de omgeving vind je opvallend veel boomgaarden. ‘Een ware fruitschuur’ waar de das, een fanatieke fruiteter, zich prima thuisvoelt. Start- en eindpunt van de wandelroute is café d’r Pley in Noorbeek, een fraai Limburgs huiskamaercafé. Herken je het? Het is het boegbeeld in de bekende Brand-bier commercial.

Tip: aan Belgische zijde van de grens ligt het knooppuntnetwerk Voerstreek. Een vergelijkbare route is de de 10 km lange Altenbroekwandeling tussen Noorbeek en ‘s-Gravenvoeren (B).

Bron: Wandel.nl

Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed