Wandelroute De Kluis, randje Valkenburg, 6 km

Google Maps
Share

In Limburg vind je op enkele plekken nog eenmanskloosters: kleine, eenvoudige huizen met een kapel die ter plekke ‘kluizen’ worden genoemd. 

Wandelroute De Kluis is kort (6 km), maar pittig. Dat betekent wel prachtige uitzichten over het Zuid-Limburgs heuvelland. Je volgt de groene paaltjes, langs de oever van de Geul, langs de weilanden van landgoed Genhoes en dan via historisch Valkenburg weer terug naar startpunt de Kluis. Bijzonder verhaal is dat van kluizenaar Arnoldus Haesen uit Wijlre. Die bakte ‘Anthoniusbroodjes’ – broodjes met kruiden uit het bos – die de boeren als voer aan hun dieren gaven die er blakend gezond van werden. De kapel barste uit z’n voegen van alle dankbare boeren. En sindsdien wordt ieder jaar op de laatste zondag van juni ‘De Sjaasbergergank’ (bedevaart) gehouden. Wandelroute De Kluis passeert ook enkele opzienbarende kastelen. Kasteel Genhoes (foto) en kasteel Schaloen bijvoorbeeld, maar ook, even van de route af, Kasteel Oost, met een tuin die grenst aan de Geul (tip: koffie in ’t Koetshoes). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kasteel Oost een toevluchtsoord van kunstenaars uit het noorden van Nederland. Het hooggelegen kasteel Valkenburg tot slot was ooit het stamslot van de heren van Valkenburg.

Tip: Door hetzelfde kasteelrijke gebied voert de 15 km lange wandelroute Genhoes van Natuurmonumenten (routebeschrijving kaart en app). Hij is niet bewegwijzerd. Startpunt van deze lange route is bij Kasteel Oost in Valkenburg a/d Geul.

Bron: wandel.nl

Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed