Verrassende Veentocht vanaf Buitencentrum De Pelen

Google Maps

Staatsbosbeheer biedt elke maand een Verrassende Veentocht in Nationaal Park De Groote Peel.  Zondag 24 februari is de volgende. Elk seizoen en elke route zijn anders dus het is elke keer verrassend wat je beleeft. Na afloop van de wandeling staat er een kopje koffie of thee en een stuk Limburgse vlaai voor je klaar om na te genieten in de Peelboerderij. De activiteit start om 13.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk.

Altijd verrassend wat je tegenkomt
De Groote Peel is het kleinste nationale park van Nederland. Toch heeft dit veengebied veel te bieden. Het landschap is weids en open met waterplassen, heide en kleine stukken bos. De Groote Peel is onder meer bekend om zijn vogelrijkdom maar ook vanwege zijn rijke cultuurhistorie. In de Peelstreek is vroeger turf gestoken en de sporen van dit turfsteekverleden zijn nog zichtbaar in het landschap. Zo zijn de paden waarover je wandelt dezelfde paden waarover de turfsteker vroeger ‘het zwarte goud’ vervoerde. De houten knuppelbruggen zijn van latere datum en aangelegd om het oorspronkelijke moeras toegankelijk te maken voor wandelaars.

Tijdens de Verrassende Veentocht ontdek je de mooiste plekjes van De Groote Peel. De Peelgids, die de excursie begeleidt, heeft een route van 8 kilometer uitgestippeld. De wandeling start en eindigt bij het Buitencentrum, maar hoe de route loopt gaat hij nog niet verklappen. Het verrassende van deze Peeltocht zit niet alleen in de route, maar ook in wat je onderweg tegenkomt. Elk seizoen is anders en elke wandeling ontdek je dus weer andere planten en dieren. In de winter ontmoet je de ‘wintergasten’, de vogels die in de Peelstreek overwinteren. Behalve ganzen zijn in deze tijd van het jaar onder andere de klapekster, de grote zilverreiger en de blauwe kiekendief waarneembaar. Het overvliegen van grote groepen ganzen is een bijzondere beleving die je niet snel zult vergeten!

Deelname aan de Verrassende Veentocht kost € 11,- per persoon, inclusief koffie en vlaai in de Peelboerderij Reserveren via: www.staatsbosbeheer.nl/pelenveentocht Let op: In natte perioden zijn sommige paden in de Peel modderig. Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen.

Foto: Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Buitencentrum de Pelen

Moostdijk 15
Ospel

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed