Unieke expositie Bloemen Bloeien op Papier in Museum de Kantfabriek

Terug Google Maps

Ze stammen uit de tijd dat het drukken van afbeeldingen in kleur nog niet bestond. Uit een tijd bovendien dat er, na een periode van politieke onrust, burgeroorlogen en terreur in Europa, veel behoefte was aan huiselijkheid en gezelligheid; de Biedemeijertijd (1815-1848). Het borduren van kleurrijke, lieflijke tafereeltjes en vooral afbeeldingen van bloemen werd razend populair.

Museum de Kantfabriek in Horst organiseert van 30 april t/m 8 oktober een bijzondere expositie over 19e-eeuwse hand gekleurde borduurpatronen met als titel “Bloemen Bloeien op Papier”. Tijdens de expositie zijn bovendien zestien winnende, eigentijdse werken uit een wedstrijd te zien, gemaakt door moderne kunstenaars en geïnspireerd op deze oude borduurpatronen.

Expositie hand gekleurde borduurpatronen voor het eerst in tien jaar te zien
John Landwehr was verbonden aan een veilinghuis en kende zodoende veel antiquairs. Zijn vrouw Josephine Landwehr-Vogels borduurde veel originele borduurpatronen. Omdat het echtpaar uit Tiel veel reisde, lukte het hen een omvangrijke en waardevolle collectie van meer dan 3000 hand gekleurde borduurpatronen uit de 19e eeuw te verzamelen. De collectie borduurpatronen stamt uit een tijd dat het drukken van vierkante ruitjes via koperen en staal gravures al goed mogelijk was. Het inkleuren van de motieven gebeurde met de hand met ragfijne marterharen penceeltjes. Vaak met tien afbeeldingen tegelijk maar nooit meer dan 150 tot 200 per oplage. Gravures waren dan versleten. Dat maakt deze borduurpatronen uniek en zeldzaam. De borduurpatronen werden verkocht op lossen vellen en later ook in handwerktijdschriften. Vooral in Wenen, Parijs en Berlijn ontstond een gespecialiseerde en onderling hevig concurrerende industrie. In en rond deze steden maar ook in Rusland waren deze borduurpatronen populair.

Moderne kunstwerken en bloemsierkunst geïnspireerd op oude patronen
Bijna tien jaar werd de collectie hand gekleurde borduurpatronen opgesloten in een depot van het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel. De bijzondere collectie geeft het gevoel en de emoties uit de 19e eeuw goed weer. Een gevoel dat overigens nog steeds goed blijkt te passen in deze tijd. De borduurpatronen zijn momenteel geliefd onder verzamelaars over de hele wereld. De populariteit blijkt ook uit het aantal inzendingen voor de wedstrijd die Museum de Kantfabriek uitschreef. Moderne kunstenaars werden uitgedaagd om nieuwe werken te maken geïnspireerd op de oude borduurpatronen uit de Atlas Landwehr-Vogels. Een jury koos de mooiste werken uit de meer dan honderdvijftig inzendingen. De drie winnende werken en dertien andere bijzondere inzendingen worden getoond tijdens de expositie. Daarnaast is een kleine verzameling borduurdoosjes, borduurattributen en geborduurde objecten uit de 19e eeuw te zien. Leerlingen van de opleiding Bloem en Design van Citaverde College uit Horst verzorgen tijdens de tentoonstelling bloemsierkunst geïnspireerd op de borduurpatronen.

Meer informatie
‘Bloemen Bloeien op Papier’ loopt van 30 april t/m 8 oktober 2017 in Museum de Kantfabriek aan de Americaanseweg 8 in Horst. Museum de Kantfabriek laat de geschiedenis van textielnijverheid en industrie in de regio Horst zien. Ze organiseert wisselexposities, workshops en andere activiteiten op het gebied van textielkunst en handwerken. Meer informatie www.museumdekantfabriek.nl.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Museum de Kantfabriek

Americaanseweg 8
Horst

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed