Uniek 3D project te bewonderen in Kasteeltuinen Arcen

Google Maps

De bijzondere antieke schouw in Kasteel Arcen is hersteld. Middels hedendaagse 3D printtechniek zijn de historische haardtegels in ere hersteld.

Kasteel Arcen is een monumentaal geschiedenisboek, de bouwperiodes vanaf 1650 zijn goed te herkennen. Na een brand in het kasteel rond 1830 verdween een hele zijvleugel. In 1876 kocht Graaf Wolff Metternich het deels afgebrande kasteel met landgoed, sinds kort is zeker dat hij de door brand verwoeste vleugel herbouwde. Bij de herbouw werd namelijk in een kamer een grote schouw gebouwd met haardtegels met het familiewapen, zo kon de herbouw gedateerd worden op 1876. Bij opeenvolgende verbouwingen en moderniseringen verdwenen echter steeds meer originele haardtegels uit de schouw. Tot bij de laatste restauratie in de jaren ‘80 de laatste exemplaren naar het Streekmuseum de Hansenhof verhuisden en er een kale schouw achterbleef.

Restauratie
Het Limburgs Landschap wil graag het kasteel in oude glorie herstellen. Daar hoort het authentiek inrichten van het kasteel bij. Restauratie van de schouw was dus een grote wens. Dankzij de hulp van een groep 3D specialisten is dat nu gelukt. Met de modernste 3D-techniek zijn de beschadigde haardstenen gescand en digitaal gerestaureerd, daarvan is een mal gemaakt.  Met die mal kon kunstenares Monique Bruls aan het werk, zij bakte 110 nieuwe haarstenen. Hay Gout van de Historische werkgroep Arcen, Lomm en Velden maakte daarmee de schouw weer compleet zoals hij in 1876 was.

Klaar bij opening Kasteeltuinen Arcen
Dankzij sponsoring en steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds kon het project nog vóór de opening van het nieuwe seizoen van Kasteeltuinen Arcen afgemaakt worden. De opening van Kasteeltuinen Arcen, die oorspronkelijk op 1 april zou plaatsvinden, is uitgesteld vanwege het coronavirus. U kunt de schouw wel alvast bekijken in een mooi filmpje:

Over Kasteeltuinen Arcen
In het pittoreske dorpje Arcen, gelegen in de prachtige Maasduinen van Noord-Limburg ligt Kasteeltuinen Arcen. Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park is 32 hectare groot en heeft meer dan 15 unieke tuinen en een historische buitenplaats met 17de-eeuws kasteel. Kasteeltuinen Arcen is in 2020 door Land van ANWB wederom uitgeroepen tot Leukste uitje van Limburg!

Share
Meer informatieVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed