Tentoonstelling ‘De Hollandse Savanne’ in De Domijnen

Terug Google Maps

Op zondag 21 januari opent in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen de tentoonstelling De Hollandse Savanne met kunstwerken van o.a. Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) (NL) en Yuri Pattison (IE).

We zijn steeds meer online. En met elkaar produceren we steeds meer data. Nederland is één van de grootste wereldwijde knooppunten voor dataverkeer. De benodigde infrastructuur voor al deze data, zoals servertorens en computerparken, heeft enorm veel water en electriciteit nodig voor koeling en energie. Dit legt een groot beslag op onze grondstoffen en heeft een grote impact op ons klimaat. De tentoonstelling De Hollandse Savanne bekijkt dit dilemma tussen de onlinewereld en de fysieke wereld vanuit verschillende perspectieven. Kunstenaars, belangengroepen en onderzoekers verkennen daarbij ook mogelijke duurzame alternatieven.

De tentoonstelling bevat o.a. nieuw werk van de hand van Sara Sejin Chang (Sara van der Heide). Het doel van Seijn Chang’s werk is het onderkennen van processen waarvan men zich binnen de huidige waardesystemen, gericht op lineaire groei en materieel gewin, maar zelden bewust is. Veel geprezen kunstenaars zoals Femke Herregraven en de Ierse kunstenaar Yuri Pattison leveren ook een bijdrage aan de tentoonstelling. Pattison doet onderzoek naar de politieke gevolgen van nieuwe technologieën en de veranderende aard van de visuele cultuur in het internettijdperk. Hij won de Frieze Artist Award 2016 en zijn werk is nog niet eerder in Nederland getoond.

Naast kunstwerken bevat De Hollandse Savanne ook een uitgebreide onderzoeksruimte waarin een breed scala aan documentatiematerialen wordt gepresenteerd én kunstprojecten die ingaan op de verschillende en complexe knooppunten die helpen de relatie tussen water en de virtuele wereld te begrijpen. In het randprogramma van de tentoonstelling wordt nog verder op de materie ingegaan aan de hand van documentaires en o.a. een Q&A met uitvinder en kunstenaar Ap Verheggen.

De tentoonstelling is samengesteld door curatoren Bas Hendrikx en Barbara Cueto.

De Hollandse Savanne
Een tentoonstelling over water, energie en de infrastructuur van de cloud

21 januari t/m 1 april 2018
Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen
Ligne 5, 6131 MT Sittard
www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen

Ligne 5
6131 MT Sittard

www.dedomijnen.nl

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed