TEFAF 2020 prikkelt opnieuw alle zinnen

Google Maps

Door: Carina Jager

TEFAF Maastricht onderscheidt zich van oudsher door het niveau van de deelnemers en met het beste en meest gevarieerde aanbod op de markt. TEFAF Maastricht 2020 verwelkomt 280 deelnemers, met maar liefst 25 nieuwe namen. Dit is te danken aan de  vernieuwde, succesvolle selectieprocedure. De combinatie van nieuwe exposanten met gevestigde namen biedt privéverzamelaars, conservatoren, patrons, professionals uit de kunstmarkt en andere kunstliefhebbers uit de hele wereld een ongeëvenaarde ervaring. TEFAF Maastricht 2020 vindt van 7 – 15 maart plaats in MECC Maastricht.

Wat TEFAF Maastricht uniek maakt is de diversiteit van de objecten en kunstwerken en de expertise van de exposanten. TEFAF Antiques is met 98 exposanten de grootste sectie van de beurs. Het biedt een schat aan unieke objecten en kunstwerken. Zo toont de Londense juwelier Hancocks (Stand 243) een schitterende diamanten tiara, ooit eigendom van een van de meest flamboyante en controversiële personages van de Britse aristocratie, Henry Cyril Paget, de 5de Markies van Anglesey (1875 – 1905). De tiara, die is gemaakt rond 1890, is voorzien van een rij gegradueerde vintage Europese en antieke ‘mine cut’-geslepen diamanten van meer dan 100 karaat in totaal. Deze rij diamanten is afneembaar en te dragen als rivière– ketting.

Verzamelaars vinden ook tijdens deze editie van TEFAF Maastricht werken die voor het eerst in tientallen jaren of zelfs langer op de markt komen. Dr. Jörn Günther Rare Books AG (Stand109) toont het Talbot-Beauchamp Getijdenboek, een verlicht manuscript op perkament dat rond 1430 is gemaakt in het Franse Rouen. De verblijfplaats van dit intrigerende manuscript, datonlangs weer is opgedoken, was meer dan 80 jaar onbekend. Dit Getijdenboek is waarschijnlijk gemaakt voor de beroemde Engelse edelman Sir John Talbot of voor diens echtgenote. Talbot is bekend om de belangrijke rol die hij tijdens de Honderdjarige Oorlog heeft gespeeld en om zijn aandeel in het proces tegen Jeanne d’Arc.

Jeronimo en de Heilige Clara, waren oorspronkelijk onderdeel van een drieluik. Het is onbekend waar het derde, centrale paneel zich bevindt. Het gaat om een werk van uitzonderlijke kwaliteit waarbij de figuren door de realistische wijze waarop ze zijn uitgebeeld haast tastbaar zijn geworden. Het komt dikwijls voor dat kunstwerken onderdeel zijn van de openbare ruimte. Het tweeluik van Anthonis Mor is hiervan een voorbeeld (in een religieuze setting), maar het geldt ook voor een werk van Theo van Doesburg (1883 -1931) dat op TEFAF Maastricht door Galerie Gmurzynska (Stand 404) wordt getoond. Het gaat hier om het in de sectie TEFAF Modern Art gepresenteerde

De Franse Galerie Jean-Christophe Charbonnier (Stand 184), dit jaar voor het eerst op TEFAF Maastricht staat, heeft zich volledig toegelegd op Japanse wapens en harnassen. Deze deelnemer zal een Daimyô-wapenuitrusting in Hon-Kozane Tachi-stijl uit de eerste helft van de Edo-periode, tentoonstellen. Wat deze wapenuitrusting onder meer bijzonder maakt is dat het volledig bedekt is met zilverlak (gindame), hetgeen uiterst zeldzaam is door de hoge kosten van de materialen en de technische complexiteit van de productie. Het getoonde exemplaar is bovendien het enige bekende voorbeeld buiten Japan van een harnas met een hon-kozane (ijzeren en lederen) structuur, wat de uitrusting nog zeldzamer maakt.

TEFAF La Haute Joaillerie, dat gelegen is als kleine sectie in TEFAF Antiques, biedt bezoekers een zeer uitgebreide selectie van de beste juweliers en juweliers uit de hele wereld. Deze sectie is verheugd met BHAGAT (Stand 142) als interessante nieuwe exposant. De door BHAGAT  getoonde platina, met saffier- en diamanten gezette ring is een voorbeeld van het bijzondere aanbod op TEFAF La Haute Joaillerie en laat de toewijding zien van BHAGAT aan het ontwerpen en vervaardigen van uitzonderlijke, hoogwaardige sieraden.

Verzamelaars en andere bezoekers vinden op TEFAF ook de interessantste en meest gezochte schilderijen die momenteel op de markt zijn op de beurs. Een voorbeeld is het door López de Aragón (Stand 175) getoonde olieverf op doek Valencian Fiesta, 1893, van Joaquín Sorolla (1863 – 1923). Dit werk, dat al bijna 40 jaar onderdeel is een privécollectie en sinds 1990 niet meer in het openbaar is getoond, komt uit de meest gerenommeerde periode van Sorolla en is dan ook van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Een andere nieuwe deelnemer van TEFAF Maastricht en in TEFAF Paintings is Nicolás Cortés(Stand 369), die een herontdekt werk van Anthonis Mor (1516 – 1575/1576) toont. Dit werk is eerder toegeschreven aan verschillende kunstenaars, maar recent is vastgesteld dat het een werkt van Mor betreft.

TEFAF Modern Art, TEFAF Design en TEFAF Works on Paper bieden verzamelaars de mogelijkheid om werken te verwerven die ofwel rechtstreeks van kunstenaars komen of die zeer recent op de markt zijn gekomen. Neem het door The Mayor Gallery (Stand 451) aangeboden Old Lady II, een sculptuur van stof, hout en vulling, in 1967 door Jann Haworth (1942) gemaakt. Het werk is afkomstig van de kunstenaar, die onder meer bekend is om de beroemde cover van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles. Haworth heeft momenteel een solo tentoonstelling in het Pallant House in Chichester, West Sussex, Engeland.

Twee van de jongste werken op TEFAF Maastricht zijn te vinden in TEFAF Design en TEFAF Works on Paper. Zo toont de Amerikaanse dealer Jason Jacques (Stand 613) sculpturen van de Japanse beeldhouwer Katsuyo Aoki (1972), die uitsluitend in porselein werkt. Door schedels een prominente plek in haar werk te geven tracht Aoki zet haar publiek aan te zetten na te denken over de kwetsbaarheid van het bestaan, en zich bewust te worden van esthetische spanning die het veelvuldige gebruik van schedels in mode en de subcultuur heeft.

Met een aanbod dat varieert van de meest recente werken tot enkele van de oudste objecten op de markt kunnen verzamelaars zich op TEFAF Ancient Art verheugen op een uitzonderlijke selectie werken. Charles Ede (Stand 426) toont een zeer bijzondere Griekse terracotta beker met een decoratie die bestaat uit in een zeldzame techniek aangebrachte met rode en zwarte figuren. Het werk dateert van rond 530 voor Christus en markeert een belangrijk keerpunt waarbij stijvere zwarte figuren werden vervangen door een meer vloeiende, rode figuurdecoratie. De beker bevat de woorden ‘Kalos’ and ‘Cha[i]re’, hetgeen zou kunnen worden geïnterpreteerd als een referentie aan een ‘gay pick-up line’. ‘Kalos’ betekent namelijk ‘De jongen is mooi’ en ‘Chaire’ is een groet; wellicht is hier sprake van de een antieke equivalent van ‘Ciao bello’.

Galerie Kevorkian (Stand 432) heeft een belangrijke Franse verzameling Oosterse archeologie verworven. Deze collectie bestaat uit 40 werken, die voor het grootste deel afkomstig zijn uit het gebied rond het huidige Iran. Een van de meest bijzondere stukken is het sculptuur Acrobat sitting on top of a ladder, dat is gemaakt rond het 3dee – 2de millennium voor Christus, en is uitgevoerd in brons.

TEFAF Maastricht 2020: nieuwe deelnemers

TEFAF Ancient Art:
ArtAncient (Stand 439)

TEFAF Antiques:
Galerie Jean-Christophe Charbonnier (Stand 184) ; Elfriede Langeloh (Stand 149) ; Stuart Lochhead Sculpture (Stand 121) ; Mathieu Néouze (Stand 266) ; Bernard Descheemaeker (Stand 270) ; Hazlitt (Stand 121)

TEFAF Design:
Carpenters Workshop Gallery (Stand 609) ; Galerie Chastel – Maréchal (Stand 628) ; Friedman Benda (Stand 627); Galerie Jacques Lacoste (Stand 614) ; Galerie Lefebvre (Stand 600) ; Galerie Maria Wettergren (Stand 624)

TEFAF La Haute Joaillerie:
BHAGAT (Stand 142)

TEFAF Modern Art :
Lisson Gallery (Stand 441) ; Mignoni (Stand 505) ; Galleria Continua (Stand 502) ; Yares Art (Stand 540)

TEFAF Paintings:
Gallery 19C (Stand 384) ; Nicolás Cortés (Stand 369) ; Galerie Terrades (Stand 337) ; Wildenstein & Co. Inc (Stand 382)

TEFAF Tribal Art:
Yann Ferrandin (Stand 605)

TEFAF Works on Paper:
Enrico Ceci Cornici Antiche (Stand 709) ; Omer Tiroche Gallery (Stand 706)

Share
Meer informatie

Contactgegevens

MECC Maastricht

Forum 100
Maastricht
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed