‘t Mooswief

Google Maps

MooswiefDe markt van Maastricht is door de eeuwen heen altijd al het handelscentrum van de stad geweest. Dit wordt tot uitdrukking gebracht met het standbeeld van “‘t Mooswief”, letterlijk vertaald “de groentevrouw”. In het verleden kwamen de plattelandsvrouwen wekelijks hun waren aanprijzen aan de stadsmensen. Nu nog wordt er op woensdag en vrijdag markt gehouden.

In 1952 vormde zich een comité, wat zich voor doel stelde om een monument te laten maken van een typische Maastrichtse marktvrouwtje. Dankzij spontane medewerking van de Marktbewoners en de Marktkooplui was het al in 1953 mogelijk om over te gaan tot het plaatsing van het monument.

Het hardstenen beeld op de Markt is het laatste grote werk van de Maastrichtse beeldhouwer Charles Vos, die helaas de onthulling op 27 februari 1953 niet meer heeft mogen meemaken. Het beeld is toen onthuld door de Prins Carnaval Sjaak den ierste van de Tempeleers en sindsdien is het Mooswief de Patrones van de Mestreechter Vastelaovend.

Nog elk jaar legt de Stadsprins van Maastricht op de zaterdag vóór Carnaval een krans op de schouders van dit beeld, niet van bloemen maar van verse groente gemaakt. Van het stenen beeld op de markt heeft men in de loop van de jaren een pop gemaakt, die wat op Carnavalszondag, na de elf kanonschoten, wordt opgehangen op het Vrijthof. Op Carnavalsdinsdag om twaalf uur wordt het Mooswief omlaag gehaald. Menige Maastrichtenaar laat dan een traantje en gaat naar huis. Het is mooi geweest… Mooswief adieu… tot de komende Carnaval!

Foto: Els Diederen at li.wikipedia [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Vrijthof
Maastricht

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed