Stein

Google Maps
Share

Kasteel_SteinDe gemeente Stein telt één hoofdkern (Stein), vier dorpen (Elsloo, Urmond, Berg aan de Maas en Meers) en vier met plaatsnaamborden aangeduide gehuchten (Catsop, Kleine Meers, Nattenhoven en Maasband). Op deze borden staan bij de hoofdingangen van alle plaatsen tevens de Limburgse benamingen, die zijn door de lokale bevolking gekozen en kunnen afwijken van de Veldeke-spelling.

De gemeente ligt aan de Maas, die hier de grens met België vormt. Ter plaatse is de rivier geen doorgaande vaarweg; die functie vervult het Julianakanaal, die de gemeente van noord naar zuid opsplitst in twee verschillende gebieden: het landelijke gebied in het westen en het dichtbebouwde en industriële gebied in het oosten.

Geschiedenis
De oudste gevestigde bewoners worden de Bandkeramiekers genoemd die ongeveer 7000 jaar geleden hier zich gevestigd hebben.

In de neolithische periode werd in de omgeving van Stein de Grafkelder van Stein gebouwd die wordt toegerekend aan de Seine-Oise-Marne-cultuur. Om de grafkelder is in de 20e eeuw het Archeologiemuseum Stein gebouwd.

Volgens een legende werd het gebied van de Graetheide in de negende eeuw door Koning Zwentibold aan de dorpen Elsloo, Beek en Stein geschonken om deze in gemeenschappelijk gebruik te benutten. In de middeleeuwen zijn er rond het dorp de Wallen van Stein opgeworpen, een landweer.

In 1263 wordt de plaats aangeduid met de Steyne en in 1268 de Steine. De naam verwijst naar een uit steen opgetrokken kasteel.

Triathlon Stein en de Ronde van Limburg
Al sinds 1984 wordt ieder jaar in de zomer in Stein een triathlon georganiseerd. Deze triathlon behoort tot de grootste van Nederland. Hier doen dan ook vele bekende triatleten aan mee. Ook is de wielerwedstrijd de Ronde van Limburg al verschillende malen in Stein gestart.

Bron: Wikipedia

Foto: Romaine (eigen werk) CC0 via Wikimedia Commons

Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed