Speuren naar sporen in De Groote Peel

Terug Google Maps

peel speuren naar sporenOp je tenen lopen hoeft niet en doodstil zijn evenmin. Wie wil weten welke dieren in de winter slapen kan gewoon meedoen met de Peel Ontdektocht Winterpret op zondag 21 januari bij Buitencentrum De Pelen. Er zijn twee tochten op een dag die starten om 11.00 en om 14.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk.

Speur naar sporen en ontdek de natuur
Ook in de winter is er veel te zien en te ontdekken in de natuur. Het lijkt misschien een dooie boel, maar niks is minder waar. De winter is zelfs de beste tijd om op zoek te gaan naar diersporen. Dus jas aan, das om, muts op en hup… naar buiten!

Voor dieren is de winter helaas niet zo’n feest. Ze hebben het in dit seizoen niet altijd gemakkelijk. Voedsel is vaak het grootste probleem. Veel vogels trekken daarom naar het warmere zuiden. Andere dieren leggen een wintervoorraad aan of gaan in winterslaap. Maar welke dieren zijn de slaapmutsen en wat doen de dieren die wel wakker blijven? Tijdens de Peel Ontdektocht Winterpret ga je, samen met een Peelgids van Staatsbosbeheer, op zoek naar sporen van dieren. Want door te speuren naar sporen kom je er zelf achter wat er gebeurt in de natuur.

Forensisch onderzoek op een uilenbal
Na afloop van de excursie kunnen kinderen een uilenbal pluizen. Een braakbal, ook wel uilenbal genoemd bevat voedselresten die een roofvogel niet kan verteren. Bij het uitpluizen van zo’n bal komt soms een compleet skelet van een muis of ander klein dier te voorschijn. Met behulp van zoekkaarten kun je het skelet determineren. Zo kom je er achter welk dier het is. Een Peelgids geeft uitleg bij dit forensisch onderzoek.

Informatie en aanmelden
De Peel Ontdektochten starten om 11.00 uur en om 14.00 uur bij de balie van Buitencentrum De Pelen. Er zijn dus twee tochten op een dag. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 3,50 per kind (inclusief pluisdiploma). De excursie is ongeveer tweeënhalve kilometer en duurt anderhalf uur. Zorg voor warme kleding (die vies mag worden) en liefst waterdichte schoenen. Aanmelden vooraf is gewenst via: 0495 – 641 497 of per mail: depelen@staatsbosbeheer.nl

Foto: ©Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Buitencentrum De Pelen

Moostdijk 15
Ospel

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed