Speciale tentoonstelling in Kasteeltuinen Arcen

Google Maps

Spaanse oorlogssporen uit Arcen in kaart gebracht

Tijdens de Tachtigjarige-oorlog (1568-1648) was Noord-Limburg een belangrijk strijdgebied tussen de Spanjaarden en de ‘Staatse’ Hollanders. Om de Hollanders economisch te hinderen ontstonden er Spaanse plannen om de Rijn en Maas met elkaar te verbinden via een kanaal, de Fossa Eugeniana. Dat kanaal zou in Venlo eindigen. Een van de eeuwenoude forten is nog steeds bij Arcen te bekijken. Van deze kanaalplannen zijn heel veel kaarten verschenen. Over dit bijzondere eeuwenoude kanaal is nu een tentoonstelling ingericht in Kasteel Arcen, onderdeel van de Kasteeltuinen.

Mooie collectie
Bij deze tentoonstelling hoort een bijzondere collectie eeuwenoude kaarten. Arcenaar Harrie Rutten heeft in de loop der jaren een internationale collectie kaarten van de Fossa Eugeniana opgebouwd. Deze museumwaardige collectie laat het landschap van destijds zien. Omdat verschillende kaartenmakers actief zijn geweest met dit kanaal is de variatie in de prenten heel groot. Er zijn echte kunstwerken bij terwijl andere juist basisinformatie geven. Ook is te zien dat dit deel van Limburg ook steeds weer bij andere strijdheren hoorde. De tentoonstelling is zo zowel voor het grote publiek als voor specialisten interessant.

Kinderarbeid en 3D
Veel kaarten werden eertijds door kinderen ingekleurd. Dat niet ieder kind even precies was, is ook te zien op de tentoonstelling omdat er van dezelfde gedrukte kaartbladen meerdere versies naast elkaar te zien zijn. Dat maakt de tentoonstelling extra leuk. Er is sinds kort ook een bijzondere 3D kaart bij dankzij de medewerking van Inlijsterij Betzel. De historische kaart van Venlo inclusief vestingwerken is in 3D op de tentoonstelling aanwezig.

Foto Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Kasteeltuinen Arcen

Lingsforterweg 26
5944 BE Arcen

Tel.: 077-4736010
E-mail.: info@kasteeltuinen.nl

www.kasteeltuinen.nl

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed