Sint-Jansberg

Google Maps

Sint-JansbergIn het noorden van Limburg, nabij Plasmolen in de gemeente Mook en Middelaar, ligt het landgoed Sint-Jansberg. De bijzondere charme van dit natuurgebied komt voort uit zijn reliëf, de prachtige hellingbossen, de sprengen en vijvers en de fraaie overgangen naar landbouw en moeras.

Deze erfgoedroute laat u kennis maken met de veelbewogen geschiedenis en hedendaags natuurschoon van het landgoed Sint-Jansberg. Na eeuwenlang een speelbal te zijn geweest in politieke intriges, werd het landgoed in het midden van de negentiende eeuw omgetoverd tot een waar lusthof met onder andere een prachtig nieuw landhuis met een koetshuis, een siertuin, een grote ommuurde moestuin, een boomgaard, drie vijvers met waterwerken en nieuwe sprengen en wegen. De wandeling begint echter in vroegere tijden, bij een – voor Nederlandse begrippen – zeldzame Romeinse villa. U wandelt vervolgens langs de sporen van het inmiddels verdwenen landhuis met bijgebouwen en tuinen. De route leidt verder langs boomgaarden en verdwenen bossen, om vervolgens de Kiekberg te beklimmen. Daarnaast ontdekt u tijdens de wandeling ook sporen uit de Tweede Wereldoorlog en kunt u speuren naar geheimzinnige boominscripties. De wandeling eindigt bij de Bovenste Plasmolen en het bijbehorende molenaarshuis.

Deze rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling over landgoed Sint-Jansberg laat u kennis maken met de turbulente geschiedenis en natuurschoon van dit landgoed.

Koop bij bol.com

Share
Meer informatie

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed