Simpelveld

Google Maps
Share

Simpelveld ligt ongeveer zeven kilometer ten zuiden van Heerlen. Simpelveld zelf is gelegen in het beekdal van de Eyserbeek, die bij het zuidelijker gelegen dorp Bocholtz ontspringt. Dit dal kent steile hellingen, met boven op de heuvelplateaus weidse uitzichten.

Een miljoen jaar geleden stroomde de rivier de Maas nog door Simpelveld. Alleen de Vrouwenheide en de Huls bevonden zich toen als eilanden boven de waterspiegel. De Maas stroomde nog vanuit Wezet in oostelijke richting. Daar is later verandering in gekomen, doordat de uitlopers van de Ardennen zich door middel van verdergaande bodemverheffing tot hier gingen uitstrekken, waardoor de rivier in westelijke richting werd opgeschoven. Het rivierbed moet destijds kilometers breed zijn geweest. Nog langer geleden was alles in deze omgeving zee. De verschillende soorten ondergrond zijn alle uit die tijd afkomstig. De krijtafzettingen zijn in wezen de kalkrijke skeletten van kleine zeediertjes.

Simpelveld ligt aan het zogenaamde Miljoenenlijntje, dat destijds is aangelegd voor het vervoer van steenkool uit de mijnen en dat tegenwoordig nog slechts een toeristische functie heeft. Op deze lijn rijdt nu gedurende de zomermaanden en op zondagen een stoomtrein van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Het Station Simpelveld bestaat nog steeds.

Simpelveld is ook een van de plaatsen, die door de Mergellandroute worden aangedaan.

Als voorloper van het hedendaagse toerisme geldt de bedevaart. Sinds het einde van de 19e eeuw werd de gemeente Simpelveld door pelgrims bezocht. Hierdoor kan men stellen dat Simpelveld de Limburgse gastvrijheid traditioneel hoog in het vaandel heeft staan. Simpelveld heet u dan ook van harte welkom om ‘gastvrij’ stoom af te blazen in Simpelveld.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Simpelveld

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Simpelveld 50.834027, 5.982611 Meer info...
Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed