Schuilkeldermuseum

Google Maps

In de kazematten onder de stad is een permanente Schuilkelder ingericht. Deze Schuilkelder wil de herinnering levend houden aan de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Vrijwilligers wijzen bezoekers de weg en in de vitrines zijn voorwerpen uit die tijd terug te vinden. De sfeer is aangepast aan de tijd van schuilen, toen de kazematten ook als Schuilkelders werden gebruikt.

Vanaf 12 september 1944 werden in Zuid-Limburg de eerste delen van Nederland bevrijd. De bevrijders bereikten een dag later stadsdeel Wyck en op de 14e Maastricht. Zij vierden feest, maar moesten ook af en toe weer opnieuw schuilen, want de Duitsers gaven de strijd in Nederland pas op 5 mei 1945 definitief op. Na  WOII werd de schuilkelder ingericht als atoomschuilkelder. Zowel van WOII, als van de Koude Oorlog kunt u de herinneringen terugvinden in het museum. Vrijwilligers wijzen u de weg. Oude schuilplekken zijn onder begeleidiin  te bezoeken.

Ons schuilkeldermuseum zal ook in 2020 geopend zijn, om u als bezoeker te ontvangen. Voor alle  activiteiten kunt u ons het beste volgen op onze website. www.schuileninmaastricht.com . Vanaf maart 2020 zijn wij ook iedere derde zondag van de maand open t/m oktober.

Uniek is dat het Schuilkeldermuseum verscholen ligt onder een woonwijk in het Minister Goeman Borgesiusplantsoen. Er loopt een ijzeren hekwerk om het plantsoen heen en een ijzeren poortje vormt de ingang naar beneden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtten de mensen ook via zelf gegraven gaten in hun kelders naar beneden naar de Schuilkelder.

Ons museum is gratis geopend, telkens van 14.00-16.00 uur.
Zondag 15 maart
Zondag 19 april
Zondag 17 mei
Zondag 21 juni
Zondag 19 juli
Zondag 16 augustus
Zondag 20 september
Zondag 18 oktober

Voor de activiteiten rond dit thema kunt u ons het beste volgen op de website www.schuileninmaastricht.nl.

 

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Schuilkeldermuseum

Minister Goeman Borgesius Plantsoen
6214 SE Maastricht

E-mail.: info@schuileninmaastricht.com

www.schuileninmaastricht.nl

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed