Schrit_tmacher Festival beter dan ooit

Terug Google Maps

Ton Reijnaerts

Van dinsdag 20 februari t/m zondag 25 maart 2018 vindt de 23ste editie plaats van schrit_tmacher Festival! Met spectaculaire premières en buitengewone gezelschappen beloven het vijf bijzondere weken vol nieuwe danservaringen te worden. In 2018 zijn er stukken te zien van gezelschappen uit Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, de Verenigde Staten, China, Nederland, Mexico, Israël en België. De kaartverkoop start op woensdag 6 december, 11.00 uur.

Het festival opent op dinsdag 20 februari in Aken met het spannende en explosieve programma ‘RUN’ van het internationaal gevierde Britse 2Faced Dance Company. In ‘RUN’ draait het om ‘fight or flight’ (strijden of vluchten) en onderzoeken drie topchoreografen de duistere kant van de mens met een ware explosie aan beweging, theater en design. De voorstelling is tot en met zaterdag 24 februari in Aken te zien.

Aan Nederlandse zijde wordt het festival op woensdag 21 februari geopend met de Nederlandse première van ‘to a simple, rock ‘n’ roll…song.’ van danser en choreograaf Michael Clark. Clark was in 2015 eerder te zien tijdens schrit_tmacher met zijn spraakmakende productie ‘animal / vegetable / mineral’. In zijn iconische producties wordt klassieke beeldtaal gecombineerd met een complexe, hedendaagse subtiliteit. ‘to a simple, rock ‘n’ roll …song’ is een ode aan de muziek met onder andere een eerbetoon aan David Bowie.

Vervolgens barst het festival los met voorstellingen van onder andere Compagnie Virginie Brunelle (Nederlandse première), Yin Yue Dance Company, Shay Kuebler/Radical System Art, Delfos Danza Contemporánea (Nederlandse première), Tania Pérez-Salas Company, Hofesh Shechter Company, Sidi Larbi Cherkaoui, Phoenix Dance Theatre en ‘ons’ NDT1 (met een bijzondere coproductie). Dit jaar zijn de voorstellingen niet alleen te zien op de vaste festivallocaties – Fabrik Stahlbau Strang in Aken en Theater Heerlen – maar ook cultureel centrum Alter Schlachthof in het Belgische Eupen wordt, in navolging van het succes in 2017, opnieuw aangedaan. Daarnaast zijn het Ludwig Forum te Aken en het in oktober heropende Theater Kerkrade als locatie ook onderdeel van het festival.

Bijzonder in 2018 zijn de drie thematische weken waarin het publiek kan genieten van overstijgende landsgrenzen tussen Heerlen en Aken. Producties van gezelschappen uit Groot-Brittannië, Canada en Mexico zijn ‘tegelijkertijd’ in Aken en Heerlen te zien. Zo kan het publiek vanuit verschillende perspectieven een interessant kijkje in de actuele trends uit deze landen krijgen. Daarnaast loopt er door het programma heen ook een thematische lijn naar Israël en Batsheva Dance Company: met ‘The Hole’ door NDT1, het optreden van Hofesh Shechter en de voorstelling ‘Titanic’ van de jonge maakster Liat Waysbort.

schrit_tmacher organiseert voor de vijfde keer het uitgebreide jongerenprogramma GENERATION2, met werk voor- en door jongeren. Nieuw daarbij dit jaar is dat schrit_tmacher ook schoolvoorstellingen aanbiedt aan zowel Duitse- als Nederlandse scholen. Daarnaast biedt zij haar bezoekers een bijzonder filmprogramma ‘dance meets film’, zijn er verdiepende workshops te volgen van enkele gastgezelschappen en presenteert het festival in samenwerking met SCHUNCK* een bijzondere expositie geïnspireerd door het werk en de tijdsgeest van Michael Clark.

Uiteraard is ook het grensoverschrijdende online portal TANZwebAachenHeerlen weer aanwezig tijdens het festival om het publiek van aanvullende informatie, recensies, video’s en foto’s te voorzien. Met haar kleurrijke en spraakmakende voorstellingen blijft schrit_tmacher zich ontwikkelen tot een van de belangrijkste dansfestivals in West-Europa en blijft zij haar publiek verrassen: stap voor stap, schritt für schritt!

Meer informatie via www.schrittmacherfestival.de

Share
Meer informatie

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed