Roermond

Google Maps
Share

Roermond is een stad met een rijke historie. Dat is duidelijk te zien aan de vele gebouwen die nog herinneren aan dat verleden.

Dat verleden begon al in de Romeinse tijd toen Roermond een nederzetting aan de Roer was. Een uit de 3e eeuw na Christus stammende altaarsteen opgedragen aan de godin Rura getuigt van de oorsprong van deze nederzetting. Door de eeuwen heen kreeg de nederzetting stadsrechten, werd hoofdstad van het Overkwartier Gelre, vervolgens Hanzestad en ook kerkelijk bolwerk. De stad viel door de eeuwen heen onder bestuur van maar liefst 5 verschillende landen; Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en vervolgens het Koninkrijk der Nederlanden.

Kerken
De hedendaagse getuigen van die bewogen geschiedenis bepalen het beeld van deze mooie historische stad. De St. Christoffelkathedraal aan de Markt – een Gotische kruisbasiliek met Westtoren, dwarspand en driebeukig hallen koor – dateert uit 1410 een monument met rijke historie. Op de toren bevindt zich sinds 1957 een vergulde beeltenis van de beschermheilige van deze stad en kerk: St. Christoffel. De Minderbroederskerk aan de Minderbroederssingel is een uit de 15e eeuw stammende, drieschepige hallen-kerk en werd gebouwd in Gotische stijl. De kerk hoorde bij het klooster van de orde der Franciscanen, ook wel Minderbroeders genaamd.

Aan het Munsterplein bevindt zich de 13e eeuwse OLV Munsterkerk. Dit is het meest opmerkelijke en ook nauwelijks te ontlopen monument van Roermond. De Munsterkerk heeft letterlijk en figuurlijk vele stormen overleefd en pronkt zij vandaag de dag in het centrum van de stad Roermond.

Gedurende de zomermaanden is een aantal kerken geopend voor bezoek. Informatie over de openingstijden van de kerken kunt u verkrijgen bij VVV Roermond.

Stadhuis
Een ander belangrijk monument is het Roermondse stadhuis uit 1700, waarvan de kelders uit de 13e eeuw stammen. In het torentje van het stadhuis aan de Markt bevindt zich de stadsbeiaard. De toren wordt omkranst door een aantal levensgrote beeltenissen van figuren welke onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis van Roermond. Dagelijks om 12.00 uur draaien en bewegen de beelden geheel rond op de muziek van het carillon.

Winkelen
Winkelen in Roermond betekent winkelen in een historische ambiance. Roermond kent een ruim winkelaanbod in grote variatie. Van boetieks in monumentale panden tot Retail Park en Designer Outlet. Door de eeuwen heen was Roermond lid van de Hanzesteden en hoofdstad van het Overkwartier van Gelre. Nu nog is zij bisschopsstad van Limburg. De stad heeft een beschermd stadsgezicht en is rijk aan monumenten.

Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed