Peel Ontdektocht nachtvlinders en libellen bij De Pelen

Terug Google Maps

In Nationaal Park De Groote Peel fladderen veel vlinders rond. Ook ’s avonds! Op vrijdag 18 mei ontdek je welke dat zijn tijdens een Nachtvlinderavond bij de Peelboerderij van Buitencentrum De Pelen. Op zondag 20 mei kun je, samen met Peelgidsen van Staatsbosbeheer, op zoek naar libellen. Alle activiteiten starten bij het Buitencentrum aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk.

Nachtvlinders spotten in De Groote Peel
In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders. Een groot deel daarvan, ongeveer 920 soorten, zijn nachtvlinders. Daar zitten ook overdag vliegende nachtvlinders bij (om het lekker ingewikkeld te maken) maar om échte nachtvlinders actief te zien moet ’s avonds op pad. De vlinders komen op licht af en gaan in de buurt van de lichtbron zitten. Hiervoor zijn witte doeken gespannen zodat je ze goed kunt zien. Rond half mei kun je onder andere de Nachtpauwoog, de Hagedoornvlinder en de Lieveling waarnemen.

De Nachtvlinderavond op vrijdag 18 mei start om 22.00 uur. Vlinderkenners begeleiden deze activiteit die plaatsvindt rondom de Peelboerderij van De Pelen. Verzamelen bij de ingang van Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Deelname is gratis en opgave niet nodig.

Peel Ontdektocht libellen in De Groote Peel
In De Groote Peel zie je veel libellen. Dat is niet gek, want libellen zijn voor hun voortplanting afhankelijk van water. En water, dat is er in Peel genoeg! Het grootste deel van hun leven brengen libellen als larve onder water door. Tijdens het waterdieren scheppen kom je vaak zo’n libellenlarve tegen. Pas in het laatste levensstadium is een libel een ‘imago’, een gevleugeld insect. Dan planten ze zich voort waardoor het hele proces zich opnieuw begint. Tijdens de Peel Ontdektocht ga je onder andere waterdieren scheppen en vliegende libellen (proberen te) determineren.

De Peel Ontdektocht libellen op zondag 20 mei start om 11.00 en om 14.00 uur (er zijn dus twee tochten op een dag) bij de balie van het Buitencentrum. De route is ongeveer 2 kilometer en de tocht duurt 1,5 – 2 uur. Deelname kost € 5,- voor volwassenen en € 3,50 per kind, Aanmelden via: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch: 0495 – 641 497

Foto: © Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Buitencentrum de Pelen

Moostdijk 15
Ospel

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed