Partij / Wittem

Google Maps
Share

Wittem klooster 2 - fotograaf Cor NiemantsverdrietPartij/Wittem ligt aan de Rijksweg N278 van Maastricht naar Vaals en dient zich meteen aan nadat u Gulpen hebt verlaten. Wittem dankt zijn bekendheid vooral aan het Redemptoristenklooster.

Klooster Wittem is als ‘Pleisterplaats voor de Ziel’ voor veel mensen een belangrijke bedevaartsplaats vanwege H. Gerardus Majella. In de monumentale Kloosterbibliotheek zijn doorlopend tentoonstellingen en worden er regelmatig concerten gegeven. Als u het dorp uit wandelt, de glooiende akkers op; dan begrijpt u meteen waarom Wittem altijd al een “heerlijkheid” genoemd werd.

Aan de Wittemer Allee 3 ligt het kasteel Wittem dat rond 1100 gebouwd is. In de tachtigjarige oorlog veroverde Prins Willem van Oranje het kasteel. Nu is het in gebruik als kasteelhotel/restaurant. Bovendien ligt bij het gehucht Cartils dat ten noordwesten van Wittem ligt het kasteel Cartils. Dit kasteel werd al in de vroege middeleeuwen vermeld als kleinste Rijskheerlijkheid in deze streek. Gedeelten van het kasteel dat tot 1776 in het bezit bleef van lijnrechte afstammelingen van de ridders van Cartils, zijn vijftiende en zestiende eeuws, zoals de toren met hoekarkel en het vrijstaande hoekgebouw.

Foto: © Cor Niemantsverdriet

Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed