Opera Zuid pakt uit met Mozarts meesterwerk ‘Die Zauberflöte’

Google Maps

Première op 8 november 20.00 uur in Theater aan het Vrijthof Maastricht  

Die Zauberflöte
Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto van Emanuel Schikaneder.
Romantische opera in twee aktes.
Plaats en tijd: Rijk van de Koningen der nacht en de zonnetempel, sprookjestijd.
Eerste uitvoering: Wenen (Freihaustheater auf der Wieden) op 30-09-1791.

Door: Ton Reijnaerts

Opera Zuid brengt in Theater aan het Vrijhof een actuele enscenering van ‘Die Zauberflöte’, Mozarts meesterwerk over de hachelijke weg naar zelfstandigheid. Het verhaal lijkt simpel: Pamina is ontvoerd door een priesterorde. Haar moeder, de Koningin van de Nacht, stuurt de jonge prins Tamino op pad om haar te bevrijden. Maar terwijl Tamino dieper binnendringt in het rijk van de priesters, verandert het sprookje langzaamaan in een initiatieritueel… Een mystiek verhaal over jonge mensen die zich bevrijden uit een opgedrongen rolpatroon en leren hun eigen weg te gaan.

Muzikaal genie Mozart bediende zich bij het componeren van de opera van een wonderlijke mengeling van stijlen: klassieke aria’s, gewijde koorpartijen, volkse melodieën. De componist  bewees zijn meesterschap in de wijze waarop hij dat alles tot een perfecte muzikale eenheid smeedde, want geen seconde verliest de opera zijn dramatische kracht. Een grotendeels Nederlandse topcast zet de iconische rollen in deze productie kracht bij.

Regisseur Jorinde Keesmaat ensceneert ‘Die Zauberflöte als eigentijds theater, zonder romantische opsmuk. Het decor en de kostuums verbeelden een wereld waarin mannen- en vrouwenrollen scherp zijn gedefinieerd. Daarbinnen zoomt Keesmaat in op de positie van Pamina: een jonge vrouw, gevangen in een mannengemeenschap waar Verlichtingsidealen hand in hand gaan met een verstikkend vrouwbeeld. Wat gebeurt er als Pamina die idealen van persoonlijke vrijheid en autonomie ook voor zichzelf opeist?

De opera wordt in het Duits uitgevoerd, met Nederlandse boventitels.

Het meesterwerk Zauberflöte is ook nog te zien op zondag 8 december. 

Meer info en tickets via: www.theateraanhetvrijthof.nl  

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Theater aan het Vrijthof

Vrijthof 47
6211 LE Maastricht

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed