Op zoek naar de nachtzwaluw in De Groote Peel

Terug Google Maps

Vogelexcursies zijn meestal ’s morgens bij het ontwaken van de dag, want dat is de tijd dat de meeste vogels zich het beste laten horen. Behalve de nachtzwaluw, daarvoor moet je ’s avonds op pad. Op zaterdag 14 en 21 juli en op vrijdag 27 juli kun je, onder begeleiding van Peelgidsen van Staatsbosbeheer, op zoek naar deze bijzondere vogel. De Nachtzwaluwwandelingen starten telkens om 21.00 uur bij de ingang van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.

Zijn naam zegt het al, de nachtzwaluw is vooral in het donker actief want dan gaat hij op zoek naar voedsel. Nachtzwaluwen zijn vogels van halfopen tot open gebieden. In Nederland is het een vrij zeldzame broedvogel, die het gelukkig de laatste jaren weer wat beter doet. In Nationaal Park De Groote Peel broeden een aantal paren. Rond nachtzwaluwen bestaan allerlei volksverhalen en mythen, die helaas geen van allen enige positieve eigenschappen aan de vogel toedichten. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het mysterieuze leven van de nachtzwaluw: overdag zie je ze niet of maar zelden en ‘s nachts produceert de vogel vreemde geluiden. Aan dit gedrag heeft hij ook zijn bijnaam ‘geitenmelker’ te danken. Mensen dachten vroeger dat nachtzwaluwen ‘s nachts bij schapen en geiten melk dronk. Aangezien er in De Groote Peel geen geiten rondlopen zal dit wel een fabeltje zijn.

Op mooie zomeravonden kun je op zoek naar deze mysterieuze vogel en met een beetje geluk zijn opvallende ratel horen. Behalve de nachtzwaluw richten we tijdens deze excursie de kijker ook op andere dieren die ons pad kruisen. Het is altijd verrassend wat je tegenkomt!

De excursies op 14, 21 en 27 juli starten om 21.00 uur bij de ingang van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 8,- voor volwassenen en € 5,50 per kind. Vooraf online reserveren is noodzakelijk en kan via: www.staatsbosbeheer.nl/nachtzwaluwpelen Voor meer informatie: depelen@staatsbosbeheer.nl en telefonisch: 0495 – 641 497.

Foto: Jarno van Bussel 

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Buitencentrum de Pelen

Moostdijk 15
Ospel

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed