Ommetje om Oud Merkelbeek

Google Maps
Share

Het ommetje, gepubliceerd in de vorm van een handig pocketformaat brochure, beschrijft de bijzondere historie en flora en fauna in en rondom Oud Merkelbeek. De route heeft een lengte van ongeveer 12 km en kan worden gestart vanaf de St. Clemenskerk in Oud Merkelbeek (gemeente Brunssum) en de Schinvelder Hoeve in Schinveld. De gratis brochure ‘Ommetje om Oud Merkelbeek’ is nu verkrijgbaar bij alle Limburg Winkels en VVV Zuid-Limburg vestigingen.

Oud Merkelbeek
Oud Merkelbeek, is het onderste en oudste deel van het dorp Merkelbeek. De oorsprong en de kern van het dorp ligt bij de monumentale St. Clemenskerk, gebouwd op een terp bij de Merkelbeker Beek. Dat het gebied al lang bewoond wordt blijkt onder andere uit vondsten uit de Steentijd en het historisch feit dat de Romeinse weg Coriovallum-Xanten (via Tuddern) er doorheen liep. In de brochure wordt ook de geschiedenis beschreven rondom de voormalige abdijkerk, het verhaal van ‘de heks van Merkelbeek’ en de in 1985 zalig verklaarde Titus Brandsma.

Naast mooie historische panden is ook de flora en fauna in Oud Merkelbeek bijzonder te noemen. Zo loopt de Feldbissbreuk door Merkelbeek, groeit er zeldzame vegetatie in het Elzenbroekbos en heeft de natuur vrij spel in het, door Waterschap Roer en Overmaas, weer open gelegde Beekdal.

Infoborden, bewegwijzering & QR-codes
Het ‘Ommetje om Oud Merkelbeek’ is niet alleen te volgen via de handige plattegrond in de gratis brochure, maar is bovendien volledig bewegwijzerd. Verder zijn er langs de route in totaal tien informatieborden geplaatst waarop meer informatie en leuke wetens(w)aardigheden worden beschreven. Op ieder informatiebord is tevens een QR-code (Quick Response) toegevoegd. Wandelaars in bezit van een smartphone kunnen onderweg deze QR-codes inscannen waarna ze worden doorgeleid naar een website www.clemensdomein.nl waar nog meer informatie te vinden is over het onderwerp op het informatiebord.

Meer informatie
De gratis brochure ‘Ommetje om Oud Merkelbeek’ is binnenkort verkrijgbaar bij alle Limburg Winkels, alle VVV Zuid-Limburg vestigingen, VVV Zuid-Limburg servicepunten en bij de horecapunten in of bij de wandelroute (Schinvelder Hoeve, Gastronomie en Eetcafé M&M Smeets en de kantine van de manege van de Bovenste Hof in Merkelbeek). De brochure kan daarnaast gratis worden gedownload via de website van VVV Zuid-Limburg. Wit u meer informatie over ‘Ommetje om Oud Merkelbeek’ neem dan contact op met VVV Zuid-Limburg via 0900-555 9798 (€1,- p.g.) of bezoek de website www.vvvzuidlimburg.nl.

Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed