NS-wandelroute Savelsbos, Maastricht – Eijsden, 23 km

Google Maps
Share

Het Savelsbos is een smalle, zes kilometer lange strook bos met steile hellingen. De hoogteverschillen lopen op van 70 tot 125 meter boven NAP. Een pittige wandeling met veel trappenpaden, deze NS-wandelroute Savelsbos.

Regelmatig worden in het Savelsbos – Savelsbösj op z’n Limburgs – sporen uit de steentijd gevonden. Zoals de prehistorische vuursteenmijnen, het oudste archeologisch en industrieel monument van Nederland. In de bodem komen vuursteenknollen voor, een gesteente dat al zo’n 4000 jaar geleden door vuursteenwerkers werd bewerkt. Er zijn splinters vuursteen gevonden, afvalrestjes bij het maken van bijlen, messen en speerpunten. Deel van het Savelsbos is natuurreservaat en in beheer bij Staatsbosbeheer. Het bos is over het algemeen oud, hoge woudreuzen geven het een indrukwekkend aanzien. Ze vormen een mooi decor voor wandelaars en vormen een fijn leefgebied voor holenbroeders en dassen.

Op NS-wandeling Savelsbos kun je van Maastricht naar Eijsden achtereenvolgens de witrood markering volgen van het Pieterpad en het Pelgrimspad en daarna de geelroodmarkering van het Krijtlandpad.  De tocht is pittig, stijgt en daalt over holle, soms gladde en/of glibberige wegen en smalle paden. De route kan op verschillende punten gestart/ingekort worden tot een lengte van 8, 12, 15, 18, 21 of 23 km. Startpunten/pleisterplaatsen onderweg zijn Bemelen, Cadier en Keer, Gronsveld, Eijsden.

Bron: wandel.nl

Meer informatie

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed