Nieuwe wisseltentoonstelling: De wolf, ….. in het Leudal!

Google Maps

Vanaf 3 maart tot en met 26 mei 2019 staat de nieuwe wisseltentoonstelling in het Bezoekerscentrum Leudal te Haelen geheel in het teken van de wolf. De tentoonstelling, met als titel “De Wolf,… emotie en feiten”, is opgezet door de Studiegroep Leudal en de Stichting Groen Hart Leudal samen.

Een actueel onderwerp.
De terugkeer van de wolf in Nederland trekt veel aandacht. Bijna dagelijks is er in pers en media wel een artikel of bericht over de wolf te vinden.

Na 150 jaar van afwezigheid in Nederland en landen om ons heen, breiden wolven zich weer uit, en het lijkt erop dat hij Nederland daarbij niet links laat liggen. Tijd dus om ons voor te bereiden op zijn komst.

Oog met een echte wolf…
Het Leudalgebied is waarschijnlijk te klein voor een wolvenpaar. De Meinweg met zijn herten en wilde zwijnen is wel aantrekkelijk. Daarachter liggen de Eifel en de Ardennen: groot genoeg voor een wolf die per dag een 50 tot 60 kilometer loopt, soms ook wel het dubbele. Een wolf heeft stevige lange poten.
Maar een wolf houdt ook van rust, eenzaamheid en een beschermende plek voor zijn jongen. Dus graag een onbewoond gebied.

Ja, er valt veel te leren over de wolf in de tentoonstelling in het Leudalmuseum aan de Roggelseweg in Haelen. Afkomst, soorten, leefwijze, voedsel, aantallen, gedrag. Aanschouwelijk onderwijs via panelen met informatie en foto’s.
Maar er staat ook een echte wolf, die geleefd heeft in Oost-Nederland en daar na zijn dood is opgezet. U staat oog in oog met een echte wolf!
Een schedel van een andere wolf kun je er zien en…echte wolvendrollen!

Emotie en feiten
De subtitel voor deze tentoonstelling is niet voor niets gekozen. Voor- en tegenstanders bestoken elkaar met argumenten en ondertussen lijkt de polarisatie tussen voor- en tegenstanders alleen maar toe te nemen. Alle publiciteit van de laatste tijd heeft er ook voor gezorgd dat de discussies soms hoog oplaaien en dat fabels en feiten voor velen niet meer te onderscheiden zijn. Hoog tijd dus voor een stukje voorlichting en communicatie.

De feiten over de wolf helpen u om een antwoord te vinden op de vele emoties die door het verschijnen van de wolf in onze tijd en onze omgeving zijn ontstaan. Is de wolf gevaarlijk voor de mens?  Moet ik er bang voor zijn? Is het een (te) schadelijk dier of juist een nuttig dier of gewoon een dier dat rechten heeft zoals elk ander dier.

Bij deze vragen over emoties is het interessant om te bekijken hoe over de wolf werd gedacht in de loop der eeuwen en bij verschillende volkeren. In de godsdienstbeleving, in de cultuur en literatuur. De tentoonstelling besteedt ook daaraan veel aandacht.

Lezingen
Geen wisseltentoonstelling zonder ook een of meer lezingen.
Voor deze tentoonstelling zijn wij druk bezig om minimaal twee mogelijk zelfs drie lezingen te organiseren. Publicatie daarover volgt binnenkort.

Openstelling
De tentoonstelling “De Wolf,.. emotie en feiten” is te zien vanaf 3 maart tot en met 26 mei 2019 in het Leudalmuseum, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen.
Het museum is dagelijks geopend met uitzondering van de maandagen.
Tot en met 31 maart:
op dinsdag t/m vrijdag van 11.00-15.00 uur, en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur.
Vanaf 2 april:
op dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Zie ook www.bezoekerscentrumleudal.nl of www.studiegroepleudal.nl

De entree bedraagt € 2,50, kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal gratis.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Bezoekerscentrum Leudal

Roggelseweg 58
6081 NP Haelen

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed