Messiah van Georg Friedrich Händel bij Landcommanderij Alden Biesen

Google Maps
Share

Zaterdag 18 december, 20.00 uur
Zondag 19 december, 15.00 uur

Bach Academie Alden Biesen, koor en orkest
Solisten Sopraan Heleen Goeminne, altus Pieter De Praetere, tenor Denzil Delaere, bas Kris Belligh
o.l.v. dirgent Luc Ponet

Door Ton Reijnaerts

De Bach Academie Alden Biesen presenteert aan de vooravond van kerstmis een magistrale Messiah van Georg Friedrich Händel.

Vier getalenteerde Vlaamse solisten: sopraan Heleen Goeminne, altus Pieter De Praetere, tenor Denzil Delaere en bas Kris Belligh en het Alden Biesen Baroque Choir, onder leiding van dirigent Luc Ponet zijn de garant voor een top muziekuitvoering in de site-kerk van de Landcommanderij in Bilzen-Rijkhoven.

Messiah, een wereldberoemd oratorium

De première van het oratorium Messiah vond plaats op 13 april 1742 in Dublin onder de leiding van G.F. Händel (1685-1759 zelf. De  Duitse barokcomponist die zich in 1712 liet naturaliseren tot Brits staatsburger en zijn naam verengelste in ‘George Frideric Handel’ was tientallen jaren een gevierd componist van opera’s in Italiaanse stijl en oratoria, gebaseerd op bijbelse thema’s. De Messiah  dirigeerde hij zelf 56 keer. Daarbij past hij het meesterwerk ook diverse malen aan op basis van de omstandigheden ter plekke en de beschikbaarheid van bepaalde instrumenten.

Messiah is geen specifiek religieuze muziek. maar eerder een combinatie van een vermakelijk genre en kerkmuziek. Aanvankelijk werd deze compositie overigens enkel in theaters en concertzalen uitgevoerd en aangekondigd als ‘Grand Musical’.

In Londen werd de titel als godslastering gezien en de kerkelijke gemeenschap dwong Händel om voortaan de spreken van ‘Een nieuw sacraal oratorium’. Pas vanaf 1750 waren er uitvoeringen in kerken.

Reservering en meer informatie: www.bachacademie-aldenbiesen.be

Meer informatie

Contactgegevens

Landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6
Bilzen


Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed