Mariaversper van Monteverdi

Terug Google Maps

Claudio Monteverdi: Maria Vespers in Vivo
Schütz-Monteverdi Consort en Toneelacademie Maastricht, o.l.v. Jori Klomp

Zaterdag 18 november 2017, 20:30 uur: St. Lambertuskerk, Kon. Emmaplein 8A, 6214 AC Maastricht
Kaartverkoop aan de kerk; reserveringen: 06-40515174 (Elmy Kremer) of   info@schutzmonteverdiconsort.nl
Zondag 19 November 2017, 15:00: St. Christoffel Kathedraal, Grote Kerkstraat 2, 6041 CR Roermond
Info: www.oranjerieprogramma.nl of 0475-391491

De Maria Vespers van Monteverdi behoren tot de meest geliefde werken uit de Renaissance. Geen wonder, zult u misschien zeggen. De sacrale hymnen, de spectaculaire dubbelkorigheid, de sprankelende instrumentatie, daar komt u voor. Toch is het bijzonder dat deze muziek ook mensen raakt voor wie Maria-verering en religieuze rituelen geen dagelijkse kost meer zijn. Dit gegeven heeft het Schütz-Monteverdi Consort tot uitgangspunt genomen voor een concert dat in instrumentatie en muzikale expressie teruggaat naar de vroege zeventiende eeuw, zoals u van ons gewend bent. Dus met orgel, theorbe, violen, cornetti, flauto dolci, viola da gamba’s en tromboni.

Tegelijkertijd doen we dat in Maastricht in een “ontmantelde” kerk, dat wil zeggen in een kerk die van binnen en buiten prachtig gerestaureerd is, maar voor andere bijeenkomsten wordt gebruikt dan erediensten: De St. Lambertuskerk. Samen met studenten van de Toneelacademie Maastricht vieren we, zo beeldend mogelijk, de vitaliteit van Monteverdi’s werk—vandaar het “in vivo”. Dat past ook bij de ontstaansgeschiedenis ervan.

In gepubliceerde vorm was het Monteverdi’s sollicitatie naar de positie van kapelmeester van de San Marco in Venetië, maar het werd vermoedelijk geschreven voor het geboortefeest van Maria Gonzaga, dochter van de hertog van Mantua, Monteverdi’s voormalige werkgever. Daarmee hopen we recht te doen aan de verschillende vertellingen in en rond de oorspronkelijke vespers en te erkennen dat we ruim vier eeuwen verder zijn. Het concert staat onder leiding van dirigent Jori Klomp.

Prijs: 15,00 euro

Share
Meer informatie

Contactgegevens

St. Lambertuskerk

Kon. Emmaplein 8A
6214 AC Maastricht

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed