‘LUISTER’ – Een intrigerende geluidsexpositie in een ongewone setting!

Google Maps

Binnenkort kun je in het ondergronds labyrint van Museum Romeinse Katakomben iets heel unieks ervaren: een uitzonderlijke reis door mythologische verhalen in het oude Rome waarbij je één en al oor dient te zijn… Maar liefst vijf ondergrondse ruimtes worden omgetoverd tot ware klankpaleizen. Naast deze zintuiglijke beleving word je uitgedaagd om zelf geluidskunst maken in twee SoundRooms.

Geluidskunst is levendiger dan ooit. Op steeds meer tentoonstellingen, festivals en plekken in de openbare ruimte krijgt geluidskunst de ruimte om zich te laten horen. Net als vele andere hedendaagse kunstgenres is geluidskunst interdisciplinair van aard. De werken kunnen opgebouwd zijn uit een combinatie van audio, media, video, film en/of een kunstinstallatie. Vroege voorbeelden van geluidskunst omvatten Luigi Russolo’s Intonarumori (1913) en geluidskunst van Dadaïsten (1916-1920).

Geluidskunst in Museum Romeinse Katakomben
Voetstappen, flarden van muziek of van een gesprek, een piepende deur, schreeuwende marktlui, het zijn geluiden die ons onderbewustzijn slechts vluchtig passeren. We horen ze niet bewust, en toch kleuren ze onze wereld. De geluidskunst in Museum Romeinse Katakomben vertelt een verhaal en daagt je uit om zelf óók een verhaal te vertellen.

De geluidskunstenaars hebben gewerkt met klanken en geluiden die verbonden zijn met de thema’s van ons museum: het oude Rome, de eeuwige cirkel van leven en dood, en uiteenlopende mythologische verhalen. Zij hebben deze geluiden gevangen in adembenemende muzikale composities.

Omhuld door een donker labyrint word je je bewust van de verschillende klanken, geluiden en tonen, en daarnaast ga je je eigen geluidskunst maken in onze SoundRooms.

Het museum presenteert met trots:

Paul Amlehn (NZ)  geluidskunstenaar, o.a. Biennale Venetië & Documenta Kassel Erwin Stache (D), geluidskunstenaar, SoundRoom

Mike Kramer (AU/NL) geluidskunstenaar en artistic director (h)ear.

Paul Caron (BE) beeldend kunstenaar, SoundRoom

Jet Nuij (NL) beeldend kunstenaar, visuele projecties

Zij exposeren hun muzikale en visuele belevingen één maand lang in het ondergrondse labyrint. Bezoek de geluidsexpositie ‘LUISTER’ en laat je onderdompelen in onvergetelijke klanken, tonen en vertellingen, meer dan

25 meter onder het aardoppervlak..!

* De interactieve geluidsinstallatie van Erwin Stache is ter beschikking gesteld door Intro In Situ.

27 april t/m 26 mei (meivakantie)
De geluidsexpositie is iedere dinsdag t/m zondag te bezoeken tussen 11.00 tot 16.00 uur.

Plenkertstraat 55
6301 GL Valkenburg

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Museum Romeinse Katakomben

Plenkertstraat 55
6301 GL Valkenburg aan de Geul

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed