Lezing over vleermuizen mét excursie

Terug Google Maps

In het kader van de thans lopende tentoonstelling met als titel “Vleermuizen, in de natuur en in de cultuur” in het Leudalmuseum vindt er op donderdag 28 juni a.s. een lezing plaats over vleermuizen met aansluitend een korte excursie.

In samenwerking met de Studiegroep Leudal e.o. organiseert de stichting IKL een lezing met aansluitend voor de liefhebbers een korte buitenexcursie over vleermuizen.

Lezing en excursie worden verzorgd door de vleermuizenkenner en IVN-er Jan Kluskens.

In de lezing bekijken we het leven van vleermuizen, waar ze voorkomen, hoe ze vliegen, jagen en slapen. Ook kijken we naar wat we kunnen doen om deze vliegende zoogdieren een handje te helpen. Fijn voor onszelf want vleermuizen eten enorme hoeveelheden ‘s nachts vliegende insecten…

Hoewel er mensen zijn die koude rillingen krijgen als ze denken aan vleermuizen is hier geen enkele reden voor. Alle vleermuizen die in Nederland voorkomen zijn insecteneters. Het zijn zoogdieren die kunnen vliegen en hoewel ze “muis” heten hebben ze hier niets mee te maken. Vleermuizen behoren tot een aparte familie in het dierenrijk. Ze zien er totaal anders uit als muizen en hebben ook een heel andere leefwijze.

Beter kijkend naar vleermuizen zien we echter wel andere mysteries.
Probeer maar eens in het donker al vliegend een insect te vangen. Een vleermuis vangt er wel 350 op een nacht. Of hoe krijg je het klaar om te slapen terwijl je aan je achterpoten hangt? Hoe kom je de winter door als er geen insecten zijn en hoe vind je elk jaar weer die plek waar je kunt overwinteren.

Na de lezing gaan we naar buiten en proberen met behulp van een bat-detector contact te krijgen met vleermuizen.
Voor de excursie geldt een maximum van 20 personen en moet u zich vooraf aanmelden op  www.buitenkrachtlimburg.nl.  Voor de lezing kunnen meer mensen terecht en is aanmelden niet nodig.  

Deze activiteit begint om 20.00 uur, en vindt plaats in het Bezoekerscentrum, Roggelseweg 58, te Haelen. De zaal en tentoonstelling zijn open vanaf 19.30 uur.

Kosten: € 2,50 p.p. donateurs Studiegroep en kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Op donderdag 26 juli vindt deze activiteit nogmaals plaats.

Share
Meer informatie

Contactgegevens

Bezoekerscentrum

Roggelseweg 58
Haelen

Meer foto's
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our Feed